Programi i aktivnosti

/Programi i aktivnosti
Programi i aktivnosti 2017-10-08T09:01:19+00:00

Savez izviđača Hrvatske svoje programske ciljeve i svrhu izviđačkog pokreta u 2014. godini ostvarivati će kroz 3 nacionalna programa, te niz nacionalnih i regionalnih aktivnosti.

Program promocije zdravih stilova života / prevencije ovisnosti djece i mladih

Cilj programa: promocija i demonstracija vrijednosti izviđačkog pokreta i programa za razvoj djece i mladih u samostalne, odgovorene i pouzdane članove svoje lokalne zajednice.

Opis: Program se sastoji od niza aktivnosti u kojima djeca i mladi mogu praktično savladati i uvježbati izviđačke vještine poticajne za razvoj samostalnosti i odgovornosti, kroz orijentaciju i kretanje u prirodi, prehranu i boravak u prirodi i komunikaciju. Ovisno o uzrastu aktivnosti uključuju i natjecateljski karakter s ciljem razvoja socijalnih odnosa poput timskog rada, donošenja odluka, komunikacije, rješavanju problema i fair-playa.

Aktivnosti:

 1. Izviđačka liga – natjecanje timova u orijentacijskim i vještinama boravka u prirodi za uzrast izviđača (12-15 godina) i istraživača (16-18 godina). Liga se sastoji od 4 kola (3+1) po uzrastu. Završna kola se održavaju zajedno za oba uzrasta (DIV/DION):
  1. Mlađi (12-15 godina) – listopad, ožujak, travanj, lipanj
  2. Stariji (16-18 godina) – rujan, studeni, travanj, lipanj
 2. Jesenske igre poletaraca – natjecanje grupa u raznim tjelesnim i umnim zadacima za uzrast poletaraca (8-11 godina). Aktivnosti se organiziraju regionalno u suradnji s lokalnim udrugama ili zajednicma udruga.
 3. Zborovanje Saveza – godišnje okupljanje članova svih uzrasta, te razmjena iskustva, međusobno upoznavanje i umrežavanje djece, mladih, izviđačkih voditelja i volontera. Ujedno promocija izviđačke organizacije i pokreta u Hrvatskoj široj javnosti. Održava se dva dana (vikend) u svibnju oko Dana izviđača – 19. svibnja. U sklopu Zborovanja održavaju se praktične igre i aktivnosti za sve uzraste članstva – Igre poletaraca, Izviđački sportski susreti, Brđanski kotlić…
 4. Izviđačka olimpijada – natjecanje u izviđačkim vještinama boravka u prirodi (podizanja šatora, vezanja čvorova, paljenja vatre, signalizacije) za uzrast izviđača (12-15 godina)

Program osposobljavanja i potpore izviđačkim voditeljima i volonterima

Cilj programa: osposobiti volontere zainteresirane za rad s djecom i mladima pomoću izviđačke metode i prema načelima izviđačkog pokreta. Pružiti sudionicima znanja i vještine koje će povećati njihovu zapošljivost, te potaknuti umrežavanje, razmjenu iskustva i suradnju između volontera i udruga članica Saveza. Osposobljavanje se odvija u tri razine:

 • Odrasli izviđački voditelji – uzrast stariji od 18 godina koji se osposobljava za razne volonterske uloge u radu lokalnih izviđačkih grupa i udruga, te pomoć u osposobljavanju drugih volontera
 • Mladi izviđački voditelji – uzrast od 15 do 18 godina koji se osposobljava za pomoć odraslim voditeljima izviđačkih grupa u pripremi i provedbi izviđačkih programa i aktivnosti
 • Odgoj za volontiranje – uzrast mlađih od 15 godina koji se prema osobno izraženim sklonostima upoznaju s vještinama vođenja i organizacije rada izviđačkih grupa (patrola).

Opis: Program se odvija kroz regionalne i nacionalne oblike obuke s ciljem pružanja potrebnih sadržaja za savladavanje uvjeta licenciranja izviđačkih voditelja i volontera. Program obuke je jedinstven za sve polaznike i provodi se uz podršku osposobljenih izviđačkih trenera.

Aktivnosti:

 1. Seminar za izviđačke (operativne) voditelje – održava se u veljači i omogućava utvrđivanje stečenih znanja i vještina iskustvenim učenjem. Sudionici su većinom mladi voditelji uzrasta 15 – 25 godina, uz podršku odraslih voditelja, pratitelja i predavača. Voditelji imaju priliku u razgovoru s drugim voditeljima i voditeljima obuke (trenerima) usporediti stečene vještine sa stvarnim situacijama u radu s djecom i mladima, postaviti pitanje i predstaviti probleme i potencijalna rješenja iz svog iskustva. Također voditelji obuke dobivaju potrebne povratne informacije za dodatno prilagođavanje sadržaja obuke realnim potrebama voditelja i udruga.
 2. Savjetovanje odraslih voditelja – održava se u ožujku s ciljem upoznavanje odraslih voditelje izviđačkih udruga s aktualnostima iz područja rada s djecom i mladima, volonterstva, upravljanja i financiranja rada udruge i slično. Sudionici su u pravilu odrasli izviđački voditelji (20+).
 3. Šumska škola Saveza – centralni nacionalni oblik obuke izviđačkih voditelja i volontera. Održava se u kolovozu u trajanju od 7-10 dana. Sudionici su u pravilu mladi (15-30 godina), uz voditeljski tim odraslih voditelja i volontera (20+).
 4. Susreti izviđačkih volontera – nacionalna aktivnost s ciljem poticanja izviđačkih voditelja i volontera na međusobno umrežavanje, razmjenu iskustva i suradnju na području aktivnosti za djecu i mlade. Sudionici su odrasli volontere i voditelji (20+).

Program mobilnosti i suradnje mladih

Cilj programa: Poticanje međusobnog upoznavanje i umrežavanje mladih članova izviđačke organizacije s prijateljima iz drugih zemalja i kultura. Stvaranja prilika za zajednički rad, razvoj međusobne suradnje i tolerancije. Uključivanje mladih u procese upravljanja Savezom.

Opis: Aktivnostima se potiče komunikacija i upoznavanje grupa i pojedinaca iz drugih kulturnih i nacionalnih sredina. Također sudjelovanje na međunarodnim aktivnostima s ciljem izmjene iskustva i razvoja suradnje između nacionalnih izviđačkih saveza, regionalnih i lokalnih udruga iz raznih zemalja.

Aktivnosti:

 1. JOTA/JOTI – međunarodna aktivnost namijenjena svim uzrastima s ciljem poticanje međusobne komunikacije i pružanje mogućnosti za širenje mreže poznanika i prijatelja. Održava se trećeg vikenda u listopadu pomoću elektronskih oblika komunikacije (radio i Internet).
 2. Betlehemsko svjetlo – Tradicionalna međunarodna aktivnost s ciljem promoviranja međuljudske tolerancije i dobre volje, namijenjena svim uzrastima. Održava se vikend prije Božića u Zagrebu, a u ostatku tjedna u lokanim sredinama.
 3. Scout Academy – međunarodni seminar Europske skautske regije za članove nacionalnih tijela upravljanja i timova s ciljem umrežavanja, razmjene iskustva i edukacije kako bi se potaknuo razvoj i suradnja nacionalnih izviđačkih organizacija.
 4. World Scout Jamboree  – pripremne aktivnosti hrvatskog kontingenta za sudjelovanje na Svjetskoj izviđačkoj smotri 2019. godine u Sjevernoj Americi.