Oduvijek se izviđači trude djecu naučiti životu u prirodi, s prirodom i od prirode. Odvoje ih od tehnološkog svijeta i vrate korijenima. Svake četiri godine, poput Olimpijade, negdje na svijetu se održava Jamboree, najveća svjetska skautska smotra, ovoga puta 25. po redu u Koreji.

Za naših 23 mladih sudionika ovoga puta su brinuli voditelji Marta, Ivana i Andrea te članovi Uprave Hrvatskog izviđačkog kontingenta Alen i Lada.

Boravak na drugoj strani planeta olakšali su im uvelike i djelatnici Hrvatskog veleposlanstva u Seulu. Na Jamboreeu se okupio impresivan broj od oko 45 000 mladih iz 158 zemalja svijeta.

Prije samog Jamboreea naši su članovi pet dana istraživali Seoul, uz veliku pomoć studentica Hrvatskog jezika sa Sveučilista u Koreji. Sve je bilo lakše uz domaće cure koje izvrsno govore korejski. Uživali su u tradiciji, šetajući se u hanboke, u haljinama i odijelima članova kraljevskih obitelji, prisustvovali su smjeni straže, uživali u korejskoj glazbi i hrani, obišli sve što se obići dalo. Puni su impresija naši izviđači.

Tajfun Khanun nakon tjedan je dana prekinuo njihov boravak u SaeManGeumu, šatorskom naselju napravljenom za 45 tisuća ljudi. Preko deset tisuća volontera pomoglo je mladosti da se presele na sigurno. Naši su izviđači gnijezdo savili u mjestu Ansan, u Future centar firme LS Corp.

“Kažnjeni” su bili odlaskom s pješčanog terena, iz malih šatora za dvoje i prebačeni u vrhunski smještaj. Svaki sudionik dobio je svoju sobu, kupaonicu, hranu u restoranu i hrpu aktivnosti i obilaske atrakcija u blizini.

Na Jamboreeu inače sudionici sami kuhaju svoje obroke, peru svoju odjeću, uređuju šatore, kuhinju. Naravno, bez prigovora ili nekih problema. Ali na ovakav se smještaj nitko nije žalio.

Dočekalo ih je jahanje, veslanje, slobodno penjanje, vježba gašenje požara, Escape room, simulacija potresa, spašavanje, izrada čvorova za marame, izrada keramičkih posuda, izrada sapuna, kao i hrpa ostalih izviđačkih aktivnosti. Nema mjesta dosadi.

Jedna od najveselijih aktivnosti je mijenjanje amblema, koje nije samo puka razmjena, nego je zapravo cijeli proces, od upoznavanja i predstavljanja svoje zemlje, opisa i objašnjenja što se sve nalazi na amblemu ili marami, procjena ponude i potražnje i na kraju – razmjena. Kako je naših bilo malo, naši su amblemi bili “na cijeni” i dobro su se mijenjali, na veselje naših članova.

Od prve Svjetske skautske smotre na kojem samostalno sudjeluju hrvatski izviđači, a to je bilo 1995. godine, Hrvatski je amblem oblika kravate, crvene boje, s kvadratićima i, naravno, detaljima službenog loga aktualnog Jamboreea.

Sretni i zadovoljni naši članovi vratili su se s dalekog putovanja, a doživljaje i priče će sigurno prepričavati još dugo 😊.

Veselimo se sljedećem Svjetskom jamboree-u koji će se 2027. održati u Poljskoj.

Uz izviđački pozdrav – BUDI PRIPRAVAN!
Lada Štefek, voditeljica Hrvatskog izviđačkog kontigenta 2023. – 25WSJ Koreja

FOTO: Hrvatski izviđački kontingent