Igra Camping Time

– društvena igra namijenjena poletarcima i vučićima
– za 2 do 4 igrača

Što je potrebno

Potrebno je ispisati sva 4 lista igre u boji te plastificirati pa spojiti u veliku ploču za igranje.
Na tvrđi komad papira veličine A4 ispisati list sa karticama za igranje. Potom ih plastificirati i izrezati po predviđenim crtama. Za igranje je još potrebna jedna kockica i figurica za svakog igrača.

Kako igrati

Na ploči za igranje se već nalaze pojašnjenja igre. Osam kartica postavite na za to predviđeno mjesto, licem prema dolje.
Igrači kreću s polja „start“ (plavi šator) i kreću se po ploči bacanjem kockice. Pojašnjenja pojedinih polja pronaći će na igraćoj ploči. Ukoliko igrač stane na zeleno polje, izvlači karticu i pokuša izvršiti zadatak. Karticu potom stavlja na dno špila.
Pobjednik je igrač koji prvi dođe do cilj istaknutom križićem.

Napomena:

Igru sam pronašla na poveznici http://www.mambiatka.com/2016/07/camping-time-printable-board-game.html te ju prilagodila mojim potrebama.

Katica Konstantinović – Kaja

Igra Semafor

– igra za uvježbavanje signalizacije semafor
– igra memorije, za 2 do 4 igrača

što je potrebno

Potrebno je ispisati oba lista na tvrđi komad papira veličine A4 te plastificirati ukoliko je moguće. Potom izrezati kartice po predviđenim crtama.
– Na stražnju stranu papira predlažem nalijepiti komad ukrasnoga papira jer je običan bijeli papir providan. Moguće je i dati djeci ispisani komad papira na čiju pozadinu će nešto nacrtati te tako „personalizirati“ igru.

 kako igrati

Igru je moguće igrati na dva načina.
1) Ispisati list sa signalizacijom u dva primjerka pa igrači mogu tražiti dvije iste slike.
2) Ispisati dva različita lista (semafor i slova abecede) pa igrači uparuju slovo signalizacije sa slovom abecede.

Kartice su postavljene na stol, licem prema dolje. Prvi igrač okreće dvije kartice. Ukoliko pronađe par jednakih kartica, zadržava ih i nastavlja okretati iduće dvije. Ukoliko ne pronađe par, igru nastavlja sljedeći igrač.
Pobjednik je onaj igrač koji je pronašao više parova.

Ukoliko se radi o početnicima u učenju, igrat će se sa 5 – 8 kartica dok ne nauče semafor u potpunosti. Nakon toga moguće je postupno ubacivati i više parova kartica.

Napomena:

igru osmislila i izradila: Katica Konstantinović – Kaja

Putni znakovi – BINGO

–  igra za učenje putnih znakova
–  za 2 do … igrača

 što je potrebno

Potrebno je ispisati bingo kartice (ukupno ih je 20). Plastificiranje nije nužno, no preporučljivo je.
Uz bingo kartice, potrebni su i bingo simboli. Njih valja ispisati te nalijepiti na čvršći komad papira pa izrezati po predloženim crtama. Staviti ih u posudicu ili vrećicu iz koje će se tijekom igre izvlačiti.

kako igrati

Igru može igrati do 20 igrača jer toliko kartica ima.
Voditelj igre izvlači po jedan bingo simbol (sliku putnog znaka). Igrači ga trebaju prepoznati te potražiti na njihovim karticama. Ukoliko imaju pojašnjenje, prekrit će ga žetonom (ili prekrižiti markerom za pisanje po bijeloj ploči ukoliko je kartica plastificirana!).
Pobjednik je onaj igrač koji prvi prekrije sva tražena polja.

Napomena: Nije nužno igru igrati dok se SVA polja ne popune. Prije igranja možete se dogovoriti da BINGO bude npr. popunjeni 2. i 4. red; ili 1. stupac i 4. red.

(igru osmislila i izradila: Katica Konstantinović – Kaja)

Megascoutica

MEGASCOUTICA

Što je potrebno

– ploča za igranje (možete ju preuzeti za ispis na 4 lista papira A4)

– kartice s kolačićima i ribicama (uputno ispisati u dva primjerka)

– tri kockice za igranje

– figurice u bojama

Bilo bi dobro plastificirati i ploču za igranje i kartice kako bi dulje trajale.

Kartice izrezati po crtama.

Kako igramo

Ova je igra priča o izviđaču Mrvici i njegovim dogodovštinama jednoga ljeta, kad je nakon posjeta bakici putovao na logorovanje.

Cilj igre je stići do izviđačkog logora od bakine kućice.

Figurice se pomiču bacanjem triju kockica istovremeno sve do pred kraj igre kad se od označenog dijela baca samo jedna.

U ovoj igri nema „jedenja“ jer je i ovako teško doći do cilja.

Pokušajte skupiti što je moguće više kolačića i riba jer će vam one biti potrebne za potkupljivanje životinja koje srećete putem.

Što se tiče prečaca ili pak duljih puteva do logora, njima se krećete samo ako u prethodnom bacanju završite na kružiću ili sličici koja označava početak prečaca ili zaobilaznice.

NAPOMENA:

Igru su osmislili i nacrtali istraživači OI „Kamengrad“ na jednom sastanku kako bi se zabavili. Igru je u digitalni oblik precrtala Helen-Marie Kerovec.

Helen-Marie Kerovec

Morse-Slovarica

MORSE – slovarica

Moj je odred bio pozvan organizirati par radionica za djecu iz jednog vukovarskog vrtića. Između ostaloga, odlučila sam im pokazati morseovu abecedu .

No, kako se radilo o djeci dobi od 3 do 6 godina, vjerojatnost da ne poznaju latinična slova je bila vrlo velika. Olakotna okolnost bila mi je saznanje da svatko od njih oko vrata nosi trakicu s imenom (kad izlaze iz vrtića van!).

Izradila sam kartice poput slovarice koju rabe prvašići osnovnih škola. Na jednoj kartici je ispisano jedno latinično slovo i to isto slovi ispisano morseovim kodom.

Izradila sam po 10 komada jednakih slova, tj. kartice sa slovima koje ćete si moći preuzeti sam ispisala na 10 papira A4 formata, plastificirala i izrezala po crtama.

Djeca su, pomoću svojih kartica s imenom, slagala ime morseovim kodom te taj kod precrtali na okrugli kartončić kojega smo im unaprijed pripremili. Prazan prostor kartončića su dodatno ukrasili bojicama. Voditelj radionice im je kroz unaprijed probušenu rupu na kartončiću provukao komad vune te su dječica, uz pločicu s imenom koju su dobili iz vrtića, oko vrata ponosno nosila medaljon s imenom napisanim morseovom abecedom.

Napomena:

igru osmislila i izradila: Katica Konstantinović – Kaja

Igra Kampiranje

igra Kampiranje

  • igra namijenjena poletarcima i vučićima
  • za 2 igrača
  • što je potrebno

Potrebno je ispisati sva 3 lista igre u boji.

Opremu za kampiranje“ zalijepiti na komad čvršćeg papira te izrezati po crtama. Da bi mi figurice bile postojanije, ja im nisam presavijala po isprekidanoj liniji, već sam ih pomoću pištolja s vrućim ljepilom nalijepila na čepove.

Terene“ ispisati na papir A4.

Na jednom listu papira nalaze se dvije kockice za igranje (a za igru je potrebna samo jedna). Pri izrezivanju i slaganju kockice treba imati na umu kako treba ostaviti praznoga prostora za lijepljenje pojedinih strana kocke, a koje nisu na predlošku dodatno označene.

  • kako igrati

Igru igraju dva igrača.

Sva „oprema za kampiranje“ se složi na stol pored ploče s „terenima“ (ekonomat). Ploča se „terenima“ nalazi se između dva igrača.

Svaki igrač ima svoj „teren“ (onaj koji je bliži njemu).

Igrač baca kockicu te slijedi uputu koja piše na njoj.

Igra završava kada se „ekonomat“ isprazni, a prebrojavanjem opreme na terenima utvrđuje je pobjednik (onaj koji ima više opreme).

Napomena:

Igru sam pronašla na poveznici www.education.com/worksheet/article/camping/

te ju prilagodila mojim potrebama.

Katica Konstantinović – Kaja