Loading Događanja
This event has passed.

Mjesec veljača je jedan od važnijih mjeseci za život svakoga izviđača jer tada slavimo rođenje našeg osnivača. Kako bismo nadolazeći “rođendan” proslavili na malko drugačiji način, nudimo naramak pozitivnih ideja.

 

Izvjestite nas o vašim dobrim djelima do
05.03.2017.
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Cijelu veljaču trajat će aktivnost pod imenom „Dobro djelo svaki dan“. Cilj aktivnosti je da, s izviđačkom maramama oko vrata, cijelu veljaču činimo puno više dobrih djela nego inače. Želja nam je da se izviđači što više pojavljuju u javnosti te čine dobra djela za građane ili zajedno s njima.

Okupite se i promislite što bi sve dobrog i korisnog za vaše sugrađene mogli učiniti u svojoj lokalnoj zajednici. Kao pomoć nudimo vam par ideja u donjoj tablici, no vi slobodno osmislite i svoja dobra djela. Svakako se rapitajte i kod drugih izviđačkih voditelja za ideje.

Napišite sve ideje na papir ili ploću da ih svi članovi jata ili patrole mogu vidjeti. Razgovarajte o svakoj ideji što bi ona značila ljudima oko vas i što vam sve treba da bi ostvarili tu ideju. Zatim izaberite jednu (ili dvije) ideje koje biste mogli i željeli raditi.

Napišite što sve trebate da bi mogli napraviti odabrana dobra djela i podjelite zadatke članovima jata ili patrole. Za složenije zadatke zatražite pomoć izviđačkih voditelja u vašoj udurzi, pogotovao oko dogovora s drugim organizacijama, ustanovama i partenima u dobrom djelu.

Što bi mogli raditi?

  • dobrovoljno darivanje krvi,
  • suradnja sa staračkim domom,
  • suradnja/aktivnost s odjelom za djecu u lokalnoj bolnici,
  • aktivnost za djecu u domu za nezbrinutu djecu,
  • kuhanje za beskućnike,
  • suradnja s lokalnom zajednicom – npr. pomoć u obnavljanju nekog mjesta ili objekta u gradskom kvartu i sl.,
  • prikupljanje hrane i stvari za socijalnu samoposlugu,
  • organiziranje večeri društvenih igara za sugrađane
  • pomoć u čišćenju snijega s prilaza zagradama i kućama

Nakon toga ćete se prijaviti do 31. siječnja 2017. godine. U prijavi navedite ime udruge, ime jata ili patrole i broj sudionika.

Na vaš e-mail stići će dokument s karticama koje trebate isprintati i, po mogućnosti, plastificirati ili zaštititi prozirnom folijom. Svakom članu jata ili patrole koji sudjeluje u aktivnosti dajte po jednu karticu.  (Što će članovi učiniti s karticom pročitajte pod “Širenje ideje“)


[NEXForms id=”27″]

Provjerite imate li sve potrebno za provedbu svog planiranog dobrog djela. Ne sramite se zatražiti pomoć odraslih voditelja u svojoj izviđačkoj udruzi, oni su tu da Vam pomognu. Ako ste spremni krenite u ostvarivanje dobrog dijela.

Ne zaboravite istaknuti svoje izviđačke marame, ponijeti foto aparat ili mobitel s kojim možete snimiti nekoliko fotografija prilikom obavljanja dobrog djela. Također, ako ste u mogućnosti i primjereno je dobrom dijelu koje planirate obaviti, obavijestite lokalne novinare što, kada i gdje ćete raditi.

Prilikom izvođenja dobrog djela opustite se i uživajte u svom radu. Sjetite se poruke osnivača skautskog pokreta – Roberta Baden-Powella:

“… stvarni put ka sreći je pružanje sreće drugima. Pokušajte ostaviti ovaj svijet malo boljim nego što ste ga našli,…”

 

Nakon što jato ili patrola napravi dobro djelo, svaki član svoju karticu daje nekome tko nije sudjelovao u toj aktivnosti s njim. Karticu može dati drugom izviđaču, prijatelju iz škole ili sportskog kluba, članu obitelji,…

kartice za aktivnost “Dobro djelo svaki dan”

Prilikom predaje kartice, svaki član treba objasniti osobi kojoj daje karticu čemu ona služi i što s karticom napraviti – predati je dalje nekome nakon što sam napravi dobro djelo. Tako će se dobra djela širiti mjestom u kojem živite i svaki dan će se napraviti barem jedno dobro djelo, a članovi vašeg jata ili patrole mogu biti ponosni na sebe jer su započeli niz dobrih djela u svoj lokalnoj zajednici.

Na kraju mjeseca ispunite ovaj obrazac izvješća i pošaljite nam nekoliko (2-3) fotografija koje ste snimili prilikom obavljanja dobrog djela na e-mail: program@sih.hr s naznakom „DDSD2017″. Ne zaboravite u mailu naznačiti naziva vašeg jata ili patrole. 

Tim za program Saveza sakupiti će sva izvješće i fotografije, te napraviti sažetak svih aktivnosti kojima smo ovaj svijet ostavili malo boljim neko što smo ga našli.


[NEXForms id=”37″]