Jamboree

Hrvatski izviđači među prijateljima iz cijelog svijeta (Velika Britanija, 2007.)

Što je Izviđački pokret?

“Izviđački pokret je dobrovoljni, nepolitični odgojni i obrazovni pokret za djecu i mlade otvoren za sve bez obzira na spol, podrijetlo, rasu ili vjeroispovijest, u skladu sa svrhom, načelima i metodom koju je osmislio Osnivač.”

Svrha Izviđačkog pokreta je…

“… doprinositi razvoju djece i mladih u postizanju njihovih punih tjelesnih, umnih, osjećajnih, društvenih i duhovnih potencijala kao pojedinaca, kao odgovornih građana i kao članova njihove lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice.”

Jamboree

Pogled iz zraka na svjetsku izviđačku smotru (Švedska, 2011.)

Misija Izviđačkog pokreta je..

“… doprinositi odgoju i obrazovanju mladih, kroz sustav vrijednosti temeljen na Izviđačkom zavjetu i zakonima, pomoći izgraditi bolji svijet u kojem su ljudi ispunjeni kao osobe i imaju konstruktivnu ulogu u društvu.”

To se postiže:

  • uključivanjem djece i mladih u neformalni odgojno-obrazovni proces tijekom njihova razvoja
  • upotrebom posebne metode koja čini svakog pojedinca glavnim nositeljem vlastita razvoja u samostalnu, odgovornu i predanu osobu spremnu drugima pružiti pomoć i podršku
  • pomaganjem mladima da razviju sustav vrijednosti zasnovan na duhovnim, društvenim i osobnim načelima kao što je iskazano u Zavjetu i Zakonima.”

Svjetska organizacija izviđačkog pokreta (World Organization of Scout Movement)

WOSM je međunarodna organizacija koja djeluje globalno te okuplja ukupno oko 57 milijuna djece i mladih članova, s područja 216 zemalja i teritorija. Osnovana je 1920. godine, a u njenom radu od 2. svjetske izviđačke konferencije (Paris, 1922.) sudjeluje i Savez izvidnika i planinki (kasnije Savez skauta Kraljevine Jugoslavije).

Član je Konferencije ne-vladinih organizacija (CONGO) pri Ujedinjenim narodima, s konzultativnim statusom u Ekonomsko-socijalnom vijeću. Ujedno je i važan partner mnogim agencijama (UNICEF, UNESCO, UNEP, WHO) i kampanjama (Milenijski razvojni ciljevi). Sjedište organizacije je u Ženevi, a djelovanje se koordinira kroz 5 regionalnih ureda:

SCT_Emblem_rgb
  • Bruxelles, Belgija, – Geneva, Švicarska (Europska regija)
  • Ciudad del Saber, Panama (Interamerička regija)
  • Kairo, Egipat (Arapska regija)
  • Nairobi, Kenija (Afrička regija)
  • Makati City, Filipini (Azijsko-pacifička regija)

Uloga regionalnih organizacija je osiguravanje uvjeta za unaprijeđenje djelovanja nacionalnih izviđačkih organizacija u svojoj regiji. Na taj način, kroz Europsku regiju, i hrvatski izviđači imaju svoj “glas” u Vijeću Europe, Europskom forumu mladih, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru te u mnogim inicijativama (2011. Europska godina volontiranja). Više o Svjetskoj organizaciji izviđačkog pokreta možete saznati ovdje.