sov 2013 1Od 01. do 03. ožujka 2013. godine u hotelu „Frankopan“ u Dugoj Resi održalo se Savjetovanje odraslih voditelja SIH-a. Na Savjetovanju se okupilo ukupno 115 sudionika iz 42 udruge, što predstavlja velik skok u odnosu na prošla Savjetovanja. Na ovo Savjetovanje su pozvane i udruge izvan SIH-a, kako bismo im predstavili naš rad i postignuća.

DSCF6634Savjetovanje je započelo uvodnim izlaganjem Predsjednika SIH-a, Željka Roglića, kroz koje su se sudionici mogli upoznati s temeljitom analizom postojećeg stanja te vizijom daljnjeg razvoja Saveza. U kratkom izlaganju Glavnog načelnika koje je slijedilo, predstavljene su konkretne aktivnosti koje će se poduzimati u 2013. godini (godišnji Operativni plan). Po završetku izlaganja, sudionicima je predstavljen tim načelnica i načelnika SIH-a, koji će, između ostalih, raditi na izvršenju predstavljenog plana.

Na već tradisov 2013 2cionalnom „Aktualnom satu“ sudionici su postavljali pitanja o obilježavanju 20 godina od obnove članstva u WOSM-u, izviđačkim centrima, suradnji izviđačkih udruga u području projektnog financiranja,stručnom osposobljavanju („stažiranju“) nezaposlenih osoba u izviđačkim udrugama te o mogućnostima za korištenje opreme temeljem ugovora između SIH-a i MiniDSCF6623starstva obrane RH.

Popodnevni dio započeli smo radionicom „Rast kroz kvalitetu“ koju je vodio Predsjednik Željko Roglić. Radionica je temeljena na inicijativi WOSM-a „Growth through Quality“, koja je namijenjena nacionalnim izviđačkim organizacijama. Cilj radionice bio je pokazati kako se rast članstva može ostvariti kroz bolju kvalitetu provedbe našeg Programa.

Mnoga sasvim praktična pitanja odgovorena su na izlaganjima koja su slijedila do večeri:

  • Kako ispuniti registracijske obrasce? (Tamara Karlović, Administrativni tajnik)
  • Kako ispuniti prijavne obrasce za licenciranje (Krunoslav Belinić, Predsjednik IO)
  • Prezentacija „Zborovanja kod krapinskog pračovjeka“ (Mario Osredečki)

Drugi dan započeo je s predavanjem „Komunikacija i rast“ (Andreja Junaković, članica IO), što je bio sažetak radionica vezanih uz regrutiranje i zadržavanje volontsov 2013 3era sa prošlogodišnje Akademije Europske skautske regije. Nastavili smo s vrlo zanimljivim izlaganjem „Zdravstveni odgoj i izviđači“ (Gorana Kukić, zamjenica predsjednika SIH-a) gdje su se uspoređivali ciljevi prva tri modula zdravstvenog odgoja s ciljevima izviđačkog pokreta. Pred sam kraj, sudionici su upoznati s nedavno usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o volontiranju (Krunoslav Belinić) i Zakona o udrugama (Marijan Rešetić, Izvršni direktor).

Na kraju, zajednička fotografija, ručak, oproštaj s prijateljima i pokret prema doma – u Rijeku, Split, Osijek, Zagreb, Varaždin, Krapinu, Pakrac, Vinkovce, Kutinu, Trogir, Pulu…

Iza nas je jedan vrlo dobro iskorišten vikend – hvala svima koji su i svojim sudjelovanjem doprinijeli tome!

Komentar našeg Predsjednika na ovu aktivost pročitajte na blogu Korak po korak.

Bojan Smode

Glavni načelnik SIH-a