PE zurich1Od 14. do 18. ožujka u Zürichu je održan susret Mreže Sjever-Jug pod nazivom Partneri ili susjedi?. Domaćin ovog događaja bio je Švicarski skautski pokret (Pfadbewegung Schweiz) u suradnji sa Europskom regijom WOSM-a. Na susretu je sudjelovala Jelena Drndić, članica Radne grupe Europske regije WOSM-a za parnerstva s drugim regijama zadužena za programski dio.

Mreža Sjever-Jug je koalicija nacionalnih izviđačkih organizacija kojoj je cilj poticanje, jačanje i razvijanje partnerstva izviđačkih organizacija iz Europe sa organizacijama iz drugih regija. Mreža je zamišljena kao mjesto za širenje i stvaranje informacija o postojećim partnerstvima, kao i platforma za razmjenu iskustava i znanja. Stalni naglasak na važnosti partnerstva, kao i promoviranje interkulturalnog razumijevanja i uvažavanja, središnji su elementi Mreže.

Sudionici susreta bili su predstavnici europskih izviđačkih organizacija te njihovi partneri iz drugih regija. Tijekom četiri dana sudionici su imali prilike podijeliti ideje i iskustva kako izgraditi i ojačati postojeća partnerstva te kako raditi na multilateralnom pristupu partnerstvima, poput projekta UNGUVU koji okuplja više europskih i afričkih izviđačkih organizacija. Događaj je bio prilika za stvaranje novih partnerstva, razmjenu ideja te uživanje u najvećem švicarskom gradu.

Jelena DrndićNačelnica za međunarodnu suradnju