mspmZakon o mladima je mnogo puta od strane udruga mladih iskazan kao prioritet  za unaprjeđenje sektora. Ministarstvo je sada prepoznalo tu potrebu te uvrstilo izradu Zakona o mladima u svoj strateški plan. U proces su uključeni domaći i međunarodni stručnjaci koji se bave zakonskom regulativom o mladima, kao i predstavnici udruga mladih i za mlade (na nacionalnoj i lokalnoj razini).

Nedavno je odlukom Potpredsjednice Vlade i Ministrice socijalne politike i mladih, Milanke Opačić, osnovana Stručna radna skupina za izradu nacrta prijedloga Zakona o mladima. U stručnu radnu skupinu imenovani su predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva uprave, Ureda za udruge Vlade RH te predstavnici nekoliko udruga mladih i za mlade iz različitih područja djelovanja, uključujući i Savez izviđača Hrvatske.

Radni prijedlog teza kojima će se Zakon baviti je:

  • definiranje različitih oblika organiziranja mladih (npr. krovne udruge mladih, udruga mladih i za mlade na lokalnoj i nacionalnoj razini, neformalnih inicijativa itd)
  • definiranje rada s mladima (youth work) kao i priznavanje statusa osoba koje se time bave
  • određivanje održivog i kontinuiranog načina financiranja organiziranog sektora mladih kroz podršku njihovim programima i projektima
  • uređivanje sustava kontinuirane provedbe istraživanja o mladima kao dodatnog instrumenta provjere efikasnosti politika za mlade te kao osnova za izradu novih sukladno potrebama mladih
  • definiranje odnosa i načina suradnje između nadležnih tijela državne uprave, ali i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, s predstavnicima sektora organiziranih mladih.

Prva sjednica Stručne radne skupine održana je u četvrtak, 28. ožujka, u Ministarstvu socijalne politike i mladih. Osim upoznavanja i predstavljanja članova Stručne radne skupine , na sjednici je predstavljen hodogram izrade nacrta prijedloga Zakona o mladima i radni prijedlog teza koje će zakon regulirati.