rif dakovoProtekli vikend (7.-9. lipnja) dužnosnici Saveza proveli su u Slavoniji, u druženju sa predstavnicima izviđačkih udruga iz Regije Istok. Planirani Regionalni izviđački forum odlično se „poklopio“ s Danom izviđača Osječko-baranjske županije, da bi se sve zajedno pretvorilo u ugodno i konstruktivno druženje vodstva SIH-a s voditeljima iz regije Istok. Mnogobrojne obveze nisu spriječile ni predsjednika HIPU-a, g. Domagoja Hajdukovića, saborskog zastupnika iz Osijeka, da nam se pridruži na RIF-u.

dan izvidjaca djakovoDan izviđača Osječko-baranjske županije

U petak, 7. lipnja, u Đakovu je u organizaciji OI „Klasje“ obilježen Dan izviđača Osječko-baranjske županije. Aktivnost je okupila oko 370 sudionika, od čega su polovicu činili članovi izviđačkih udruga, dok su druga polovica bile grupe učenika s profesorima-koordinatorima. Cilj aktivnosti bio je promovirati izviđačka znanja i vještine te povećati vidljivost izviđača na području Osječko-baranjske županije.

Aktivnost se održavala pod pokroviteljstvom Grada Đakova i Osječko-baranjske županije, a posjetili su je gradonačelnik Đakova g. Zoran Vinković i zamjenik župana g. Željko Kraljičak. Dan izviđača Osječko-baranjske županije vrlo je dobro popraćen od Slavonske TV – sa više od 10 minuta zapisa.

 

Regionalni izviđački forum – Istok

rif djakovo 3

U subotu, 8. lipnja u Đakovu je održan Regionalni izviđački forum za Regiju Istok. Sudjelovale su sve članice SIH-a iz regije: OI „Klasje“ (Đakovo), UI „Slavonski hrast“ (Osijek), OI „Vinkovci“ (Vinkovci), OI „Suvara“ (Otok), UIP „Mihaljevica“ (Slavonski Šamac).

Na prvom dijelu Foruma (predstavljanje udruga) sudjelovao je predsjednik Hrvatske izviđačke parlamentarne unije, g. Domagoj Hajduković. Kao jedan od najvećih problema u radu, udruge su navele nedostatak potpore iz jedinica lokalne uprave.

rif djakovo 2

Druga dva dijela Foruma bila su već standardna – uloga regija u radu Saveza te praktične upute i savjeti vezano za prijavu za licence izviđačkih voditelja. U Regiji Istok, kao i nekim drugim regijama, već postoji uhodana suradnja između udruga, najviše po pitanju aktivnosti i edukacije voditelja.

U nedjelju, 9. lipnja, u Osijeku je održan sastanak s udrugama iz Osječko-baranjske županije koje nisu članovi SIH-a (IK „Javor“ iz Osijeka i OI „Iovallios“ iz Valpova). Na sastanku je razjašnjen velik broj tema, a rezultatima se nadamo uskoro.

Bojan Smode, glavni načelnik SIH-a