Predsjednik Hrvatskoga Sabora Josip Leko primio je predstavnike europskih i hrvatskih izviđača koje su predvodili predsjednik Europske skautske uprave Andrea Demarmels i predsjednik Saveza izviđača Hrvatske Željko Roglić. Oni su zahvalili Hrvatskom saboru na potpori izviđačkom pokretu te upoznali Leku sa svojim aktualnim i budućim aktivnostima.

Demarmels je iznio podatak kako u svijetu ima 40 milijuna izviđača koji djeluju u 161 državi, od toga ih je 2 milijuna u 41 državi Europe. Naglasio je da je misija izviđačkog pokreta pomoći mladima kroz obrazovanje i izgradnju sustava vrijednosti kako bi uspjeli ostvariti što kvalitetniji život. Izrazio je zadovoljstvo radom Saveza izviđača Hrvatske istaknuvši da je taj savez prvi iz bivše Jugoslavije nakon raspada te države pristupio europskoj organizaciji.

Leko je naglasio važnost izviđača preko kojih mladi stječu vrijedna znanja, upoznaju druge zemlje i kulture te ujedno promiču vrijednosti i kulturu svoje zemlje. Rekao je da je i sam u osnovnoj i srednjoj školi bio izviđač. – Svako logorovanje za mene je bilo ne seminar nego kao jedna godina studija, ocijenio je Leko iskustva koja je stekao u izviđačima. Dao je potporu budućim planovima Saveza izviđača Hrvatske, među kojima je i odlazak na Svjetsku izviđačku smotru 2015. godine u Japanu.

izvor: Hrvatski sabor