Izvidnica je na Izviđački Put Izazova krenula već prošlo ljeto, a do rujna ove godine sve bi trebalo biti spremno da im se na Putu pridruže i ostali koji to žele.
Počinjemo dakle s implementacijom IPI-ja, novog programa Saveza izviđača Hrvatske. No nećemo žuriti, ići ćemo polako i oprezno kako bismo u hodu mogli dobivati što više povratnih informacija i napraviti sve eventualno potrebne dorade i prilagodbe. Nije nam važno da novi program uvedemo brzo, nego da to napravimo dobro i kvalitetno.

Stoga ćemo u ovoj godini započeti samo s programom za dobne kategorije poletaraca (1. i 2. razred OŠ) i vučića (3. i 4. razred OŠ). Program za dobne kategorije mlađih i starijih izviđača (5.-8. razred OŠ) počet ćemo uvoditi 2016. ili 2017., ovisno o procjeni spremnosti.
Kako se pripremiti za uspješan start, možete saznati već na predstojećim seminarima za voditelje: SOK u Selcu, 6.-8. veljače, te SOV (vjerojatno u Crikvenici, 13.-15. ožujka, informacija slijedi uskoro).
Preporučam zato svim udrugama koje razmišljaju o uvođenju novog programa ove godine, da na SOK odnosno SOV pošalju voditelje koji rade s djecom uzrasta 1. do 4. razreda osnovne škole. Ove godine će tako i na SOK-u i na SOV-u ići paralelno dva programa; jedan s temom uvođenja IPI-ja, namijenjen voditeljima poletaraca i vučića, te drugi namijenjen ostalim voditeljima, o čijim temama ćete pravovremeno dobiti informaciju (dijelovi programa će se naravno i preklapati).
Evo samo neka od pitanja na koja ćemo nastojati dati odgovor:
  • na koji način IPI može rad s djecom učiniti kvalitetnijim i atraktivnijim?
  • kako IPI može olakšati voditeljima planiranje i pripremu programa?
  • kako koristiti IPI kao metodu odgoja?
  • koje radne materijale donosi IPI i kako ih koristiti?
  • što je programski ciklus i kako se izvodi?
  • kako izgleda nova shema napredovanja?
  • kako privući nove članove i započeti s radom?
  • kako predstaviti izviđački program roditeljima i nastavnicima?
bit će tu i praktičnog rada, a potrudit ćemo se, naravno, razjasniti vam i sve moguće nedoumice.
Vidimo se na SOK-u i SOV-u!
Predsjednik Saveza izviđača Hrvatske
Željko Roglić