20150301_152727Počelo je počelo..

I ove godine nastavljamo tečaj naobrazbe Saveza izviđača Hrvatske (SIH), a prvi tečaj za regiju Jug održan je 28.2./01.03. u izvršnoj organizaciji Splitskog skautskog zbora (SSZ).

Na početku puni pitanja i malo zbunjeni oko toga što ih čeka, skupina budućih mladih voditelja započela je svoje putovanje u naobrazbi.

Prvi vikend tečaj započeo je međusobnim upoznavanjem te uvođenjem u to što nas sve na tečaju čeka, koji su naši zadatci i obaveze.

Nakon toga, krenula su predavanja. Prvo su nas Željeko Roglić – Klodi i Ratko Štefek, upoznali s modulom «Osnove izviđačkog pokreta» gdje su tečajci slušali o načelima i cilju izviđačkog pokreta, saznali nešto o osnovnim načelima zaštite djece i mladih, normativnim aktima važnima za rad s djecom i mladima te osnovnim načelima sigurnosti na izviđačkim aktivnostima. U pauzi za ručak, nakon slasnog obroka, prva zajednička tečajska kava, a nakon toga nastavak predavanja. Uslijedilo je upoznavanje s modulom «Uvod u vjetinu vođenja» s kojim su nas upoznale Jare i Jase, a koji se i najviše dopao našim tečajcima jer su se pobliže upoznali sa stilovima vođenja i njihovim karakteristikama te osobinama dobrog i lošeg vođe. Uz mnogo praktičnih zadataka subota je brzo prošla.20150228_092148

U nedjelju smo odslušali modul «Osnove prenošenja znanja i vještina» opet u izvedbi Jare i Jase, gdje smo naučili sve o umnom razvoju djece i mladih, kako pridobiti i zadržati pažnju publike, što su to i koje su metode rada te kako odabrati odgovarajuću metodu za rad. Zatim nastavak predavanja s modulom «Metoda igre i metoda pjesme» u kojem smo savladali sve o igri i tipovima igara, naučili mnogo novih igara te od Nikole saznali da baš i nije lako članove naučiti pjesmu, pogotovo ako nismo baš dobri pjevači! J Ali dogovorili smo se da nećemo imati tremu i da ćemo na pjesmu gledati kao na nešto jako zabavno, nešto što veseli i članove i nas! J

Vikend nam je prošao u dobrom raspoloženju, uz mnogo rada, smijeha, šala, novih znanja i vještina, ali i novih prijatelja. Na kraju vikenda tečajci su dobili svoje prve zadatke koje trebaju odraditi u svojim udrugama pod nadzorom mentora.

Hvala svima koji su na bilo koji način bili dio ovog našeg malog, ali nama jako važnog vikenda!20150228_153514

P.S. Najvažnije što su naši tečajci ovaj vikend naučili jest – Nema pečata, nema Šumske! (Interna šala, možda vam i otkrijemo uskoro o čemu se radi)

Veselimo se nastavku tečaja, a do tada očekujte još nekoliko iznenađenja od ekipe s juga!

Jasna Milašinović – voditeljica regionalnog tečaja Jug