10675585_10205524940015118_3456134028322557047_nPočetkom svibnja u Turskoj održan je 8. europski forum o metodama naobrazbe na kojemu su sudjelovale naše tri predstavnice: Helen-Marie Kerovec (glavna načelnica SIH-a),Tamara Karlović (djelatnica SIH-a) i Katica Konstantinović (načelnica za program SIH-a).

Forum je bio zamišljen kao putovanje kroz pet različitih etapa, a svaka je etapa obrađivala jednu od ponuđenih tema: Učenje za život; Odgoj i obrazovanje za što?; Vještina vođenja u izviđačkom pokretu; Životni ciklus volontera i Izviđaštvo u zajednici.

Mi smo odabrale: Učenje za život; Vještinu vođenja u izviđačkom pokretu i Izviđaštvo u zajednici.

Etapa Učenje za život bavila se istraživanjem različitih dimenzija, teorija i metoda poučavanja koje se primjenjuju u izviđaštvu i koje se mogu vrednovati pri ostvarivanju izviđačkog programa, ali i koje su primjenjive i u ostalim aspektima života. Cilj ove etape je pružiti sudionicima i teoretska i praktična saznanja o primjeni različitih metoda poučavanja.

Etapa Vještina vođenja u izviđačkom pokretu bavila se WOSM-ovim modelom vođenja te omogućila razmjenu dobrih i loših iskustava u vođenju između nacionalnih organizacija. Vještina vođenja je najvažniji alat u osnaživanju i poticanju mladih u stvaranju boljeg svijeta.

Etapa Izviđaštvo u zajednici bavila se proučavanjem i promišljanjem o utjecaju skautizma na lokalnom i globalnom nivou. Kakvi su odnosi sa lokalnim zajednicama i kako ih poboljšati.

Uz etape koje su činile glavni sadržaj foruma, imali smo prilike razmjenjivati iskustva sa drugim organizacijama.DSCN1183

Svakog smo dana mogli birati na koje ćemo prezentacije pojedinih nacionalnih organizacija ići. Mnogi se bave proučavanjem, mijenjanjem i moderniziranjem programa što nam je bilo jako zanimljivo slušati jer smo i mi na sličnom putu. Izviđači iz Nizozemske su nedavno promijenili cijeli svoj program kao i sustav naobrazbe. Svaki odred ima bar jednog tutora koji dobro poznaje cijeli novi sustav, prati sve vođe u odredu te pomaže onima koji imaju problema u radu. Islandski izviđači su predstavili kako se kod njih pri zapošljavanju priznaju kompetencije koje su njihovi voditelji stekli u izviđačima. Izviđači iz Italije su nam dali kratki uvid u njihov novi program za izviđače, istraživače i rovere.

Zaključak svih je da su promjene u programu potrebne i poželjne, treba biti uporan i dosljedan i treba biti spreman da rezultati neće biti vidljivi i mjerljivi odmah nakon primjene. U Velikoj Britaniji se novi program primjenjuje već pet godina i tek sada se vide pozitivni rezultati njihovog zajedničkog rada.

Dio dana uvijek je bio rezerviran za raspravu o problemima na svjetskoj razini. Sudjelovale smo na razgovorima o promjenama u okviru woodbagde tečajeva, pogledale smo prezentaciju o svjetskim programima i inicijativama („Scouts of the World Award“, „Messengers of Peace“ i „World Scout Environment Programme“).

DSCN1240