Subota 04.srpnja 2015.g. u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu održan je 18. Sabor SIH-a. Prisutno je bilo 40 zastupnika, od toga 38 s pravom glasa te 25 gostiju.

Na početku, u svečanom dijelu Predsjednik je pozdravio prisutne, te pozvao goste da se s par prigodnih riječi obrate izviđačima. Od uglednih gostiju obratili su se gđa. Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih, g. Domagoj Hajduković, predsjednik Hrvatske izviđačke parlamentarne unije te g. Davor Bernardić, potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba, a prisutni su bili i Dominik Etlinger, predsjednik Odbora za mladež Skupštine Grada Zagreba, Karlo Kralj i Gabrijela Martić, predsjednik i članica Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske, a iz ureda WOSM-a za JI Europu stigao je Jordan Bajraktarov.

Dugogodišnjem izviđaču i predsjedniku Vijeća, Zdenku Hudini, dodjeljeno je odlikovanje Srebrni znak SIH-a. (nažalost, zbog bolesti nije bio prisutan na Saboru te je priznanje u njegovo ime primila Sanja Bundalo).

Izabrano je novo vodstvo Saveza, s novim-starim predsjednikom na čelu, Željkom Roglićem. Dopredsjednici su Bojko Kukić iz OI Jarun i Mirela Varović iz OI Lepoglava. U Vijeće je izabrano 15 članova u prvom krugu izbora, od ukupno 24 kandidata.

1 Velimir Krpan OI Vinkovci Vinkovci
2 Marin Filčić OI 3. Maj Rijeka
3 Marjan Pavić OI Sirius Varaždin
4 Ratko Štefek OIP Jadran Split
5 Sanja Bundalo US Sv.Juraj Bjelovar
6 Sara Kozjak OI Plavi pingvin Zagreb
7 Sonja Sić OI Pakra Pakrac
8 Ines Krizmanić OI Betlehem Kutina
9 Matea Matec OI Jarun Zagreb
10 Alen Štefek SK Marjan Split
11 Leda Ivančić Hren OI 3. Maj Rijeka
12 Anđela Kadić UI Dugi Rat Dugi Rat
13 Matea Čondić OI Jarun Zagreb
14 Davorina Bakota OI Javor Zagreb
15 Stanko Blašković OIP Kantrida Rijeka

Prihvaćen je prijedlog usklađenja Statuta SIH-a sa Zakonom o udrugama, a za kraj godine je najavljena još jedna, izvještajna sjednica Sabora. Usvojena je nova Strategija Saveza i odluka o početku implementacije eksperimentalnog programa Izviđački put izazova za udruge koje ga žele provoditi.

foto: FB page scouts.hr

Ured Saveza izviđača Hrvatske

Darija Kralj , Tajnica SIH-a