SEE000156Od 18.-20.09.2015., u Ohridu je održan vikend susret članova Jugoistočne inicijative, poznatiji po nazivu South East European  meeting.
Naš su Savez na susretu predstavljali Mirela Varović, Helen-Marie Kerovec,  Jelena Drndić, Katica Konstantinović,  Tamara Karlović, a sudjelovali su i Miran Lanšćak te Jadranka Ivaniš.

Ostali sudionici na susretu bili su predstavnici Saveza izviđača Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske i Grčke. Kao promatrači sudjelovali su i predstavnici Izraela. Razlog je njihova želja da se uključe u rad naše grupu.

Prisutni su bili i predstavnici European Scout Committee-a Andrea Demarmels, predsjednik i Chip – Veerle Haverhals, članica, želeći svojim prisustvom dati podršku radu i naporima koji se ulažu u osnaživanje naše skautske regije. Osim predstavnika European Scout Committee-a na susretu je bio i Jordan Bajraktarov, Director of Organisational Development.

Naša načelnica za međunarodnu suradnju Jelena Drndić, otvorila je radni dio prezentacijom zajedničkih ciljeva i zadataka ispunjenih od sastanka održanog prošle godine u Turskoj.

Svi sudionici predstavili su rad svojih Saveza u prethodnoj godini, tako da smo se upoznali sa aktivnostima i projektima koji su se provodili u regiji.

Najbitnija tema susreta bio je predstojeći trogodišnji plan rada Europske skautske regije u razdoblju 2016-2019. Od sudionika susreta na radionicama se tražilo da predlože koja bi to područja djelovanja i prioriteti bili nama kao regiji najbitniji da se uvrste u trogodišnji plan rada Europske skautske regije.

Na susretu je predstavljen i projekt WOSM-a Messengers of peace. Upoznati smo s mogućnostima koje se pružaju za financiranje izviđačkih projekata te primjerima dobre prakse iz regije koji su financirani ovim fondom.

Čuli smo nešto i o programu Global support-a kojim se od strane WOSM-a želi pomoći nacionalnim skautskim organizacijama da osnaže svoju organizaciju. I mi kao Savez bili smo uključeni u pilot projekt  tog programa. Riječ je o GSAT analizi tijekom koje su vanjski nepristrani auditori kroz niz pitanja utvrdili koje su dobre strane našeg rada i Saveza u cjelini, a koje bi još stvari trebali popraviti i unaprijediti.

Osim toga predstavnice Saveza održale su sastanak s predsjednikom Committee-ja Andreom Demarmelsom i upoznale ga s trenutnim stanjem u našoj organizaciji. Razgovor se poveo i o najaktualnijoj temi ovih dana, izbjegličkoj krizi te kako smo se uključili u pomaganje i što nam je još u planu po tom pitanju. Predsjednik Demarmels upitao nas je i na koji način Europska regija može nama pomoći u svim našim naporima, osim, naravno, onoga što je dosad činila, a to je financijska pomoć. Saslušao je sve naše prijedloge i obećao da će nam pokušati pružiti maksimalnu moguću podršku u svemu što smo tražili.

Savez izviđača Makedonije iskazao se kao domaćin na najvišem nivou te smo osim radnog dijela susreta imali prilike upoznati Ohrid i njegovu okolicu.