20151028_202359U organizaciji WOSM-a i WAGGGS-a u Portugalu odvijale su se tri aktivnosti na kojima su sudjelovali predstavnici SIH-a. Scout Academy predstavnici su bili načelnica za program i načelnica za naobrazbu, network Meeting for Guide and Scout External Representatives predstavnici su bili načelnica za PR i Načelnik za vanjske odnose, te Event for Chief Volunteers na kojem je sudjelovala glavna načelnica SIH-a.

Pročitajte kako im je bilo i šta su radili …

The Scout Academy 2015.

Akademija je provedena u zajedničkoj organizaciji WOSM-a i WAGGGS-a, a ideja je omogućiti sudionicima umrežavanje i razmjenu iskustava o radu i aktivnostima kako u matičnim udrugama tako i u nacionalnim organizacijama te pruža kvalitetnu edukaciju o temama s kojima se načelnici susreću u svakodnevnom radu.

Tijekom Akademije sudjelovale smo na radionicama različite tematike, stekle neka nova znanja, upotpunile i proširile stara, upoznale mnogo zanimljivih ljudi, čule različite priče i izviđačka iskustva.

Vratile smo se bogatije za još jedno kvalitetno izviđačko iskustvo; s novim idejama za rad.

Katica Konstantinović – načelnica za program SIH-a
Jasna Milašinović – načelnica za naobrazbu SIH-a

Network Meeting for Guide and Scout External Representatives

Predstavnici SIH-a sudjelovali su na skupu izviđačkih predstavnika u nacionalnim tijelima mladih (Network Meeting for Guide and Scout External Representatives). Skup je namijenjen izviđačima koji se bave vanjskim odnosima saveza ili predstavljaju izviđače predstavljaju organizaciju u krovnoj organizaciji mladih. U zajedničkoj organizaciji WOSM-a i WAGGGS-a, a na njemu je sudjelovalo preko 50 predstavnika nacionalnih izviđačkih organizacija iz tridesetak europskih zemalja. Predstavljajući jedan od malobrojnijih europskih saveza, iz zemlje u kojoj briga o pravima i mogućnostima mladih tek postaje tema kojoj se temeljito pristupa, SIH-ova delegacija imala je priliku naučiti mnogo korisnih stvari od iskusnijih europskih kolega, te je kući ponijela ideje za buduće aktivnosti.

Boris Krajinović, načelnik za vanjske odnose
Dora šimunović, načelnica za PR

CHIEF VOLUNTEERS EVENT

CHIEF VOLUNTEERS EVENT

Sastanak Glavnih načelnika, Predsjednika i Glavnih skauta Europske regije WOSM-a i WAGGGS-a . Cilj je ovog susreta, koji se održava svake tri godine, razmjena iskustava i znanja te stvaranje mreže za međusobnu potporu i suradnju. Voditelji i organizatori ove su godine bili Andrea Demarmels i Christos Hatzidiamandis ispred europskog committee-a WOSM-a te Corinna Hauri i Amanda Mendler ispred europskog committee-a WAGGGS-a.

Susret je počeo u petak navečer predstavljanjem i međusobnim upoznavanjem pedesetak sudionika iz 25 europskih država. U jutarnjim satima Sudionici su proveli u ugodnom društvu s Larsom Kolindom koji je na čelu fondacije Friends of Scouting koja financijski potpomaže rad WOSM-a te Vibeke Riemer, predsjednicom društva Olave Baden-Powell, fondacije koja potpomaže rad WAGGGS-a. Oni su održali predavanje o novom pogledu na vođenje (leadership) u izviđačkom pokretu. U poslijepodnevnim su satima svi mogli birati između nekoliko različitih tema. SIH je odabrao teme Financiranje i Rast organizacije smatrajući kako će od ponuđenih tema našem Savezu te dvije najviše koristiti.

Nedjelja je započela okruglim stolom s predsjedavajućim svjetskog committee-a WOSM-a Joãom Gonçalvesom te predsjedavajućom svjetskog odbora WAGGGS-a Nicolom Grinstead. Sudionici su im postavljali brojna goruća pitanja, tražili objašnjenja nekih odluka koje su donijeli i slično. Ostatak su prijepodneva proveli u neobaveznom razgovoru, dijeleći jedni s drugima iskustva i primjere pozitivnih praksi.

Helen-Marie Kerovec, Glavna načelnica