20160203_165144Od 1-10.2. 2016. u Sharjahu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održano je tradicionalno, sedmo po redu druženje istraživača cijelog svijeta. Jedan od stotinjak učesnika bio je i Alen Štefek, iz SK Marjan iz Splita, član vijeća SIH-a.

Smještaj je bio u skautskom centru u šatorima u srcu pustinje. Sve logorske objekte izrađivali smo sami iako je malo teško pronaći drvo u pustinji. Organizator se pobrinuo i za to. Iznenadila ih je naša inspiracija i želja za izradom objekata pa smo na kraju morali bit štedljivi. 

Preko 150 učesnika 10 dana obilazili su grad i istoimeni emirat Sharjah te susjedni Dubai. Tako smo u tih 10 dana posjetili planetarij, svemirski centar, aqua park, akvarij, botanički muzej, muzej pomorstva, prirodoslovni muzej, bazar, festival svjetlosti…

Osim turistickog razgledavanja dijelili smo razna iskustva koja smo donijeli iz svojih zemalja, međusobno se upoznavali i stvorili nova prijateljstva u raznim zemljama svijeta.

Kao jednu zamljivost izdvojio bih da se njihov skautski centar nalazi u neposrednoj blizini palače H.E. Sheikh Dr. Sultan Bin Mohamed Al Qassimi na zemljištu koje je sam šeik donirao izviđačima. Također je prvi put u ovih sedam godina šeik prošetao kampom i rukovao se sa svima iskazavši nam veliku čast.20160210_211108

Bilo je odlično i nadam se ponovnom susretu sa novim izviđačkim prijateljima, negdje drugdje, na nekom drugom kraju svijeta.

Alen Štefek