dan izviđačaNa sjednici Starješinstva Saveza izviđača i planinki Hrvatske održanoj 9. svibnja 1954. godine donesena je odluka da se datum19. svibnja, jer je to dan početka prvog tečaja za rukovodioce pionira – izviđača 1951. godine, proglasi Danom izviđača kao sjećanje na početak prve organizirane značajne aktivnosti u stvaranju izviđačke organizacije.
Prvi izviđački voditelji bili su Danko Oblak, Boris Lešnik i Kamilo Ferenčak.
Svake godine se trudimo obilježiti naš Dan na što veseliji, svečaniji i kreativniji način. Dakako, prilika je to i za polaganje obećanja i zavjeta.

No, uz sve aktivnosti koje ćete osmisliti u svojoj jedinici, zašto ne bismo obilježili naš dan zajedno, digitalno?
Potrebno je isprintati papir iz priloga (jpg.) i zaštititi ga (staviti ga u foliju za dokumente ili plastificirati). Zatim staviti na lice veseli osmijeh, a oko vrata izviđačku maramu. Pripremite fotoaparat. Može vam dobro poslužiti i telefon. Dakle, „naoružani“ osmijehom, maramom i fotoaparatom krenite u šetnju ulicama vašega mjesta te zamolite slučajne prolaznike da se fotografiraju s vama (držeći „banerić“ iz priloga (jpg.) ).
Fotke objavite na FB stranici „Dan izviđača 2016“ koristeći „lojtrice“ #scoutshr i/ili #hrvatskiskauti
Natječaj za prikupljanje najmaštovitije/najkreativnije fotke bit će otvoren 10. svibnja i trajat će do 20. svibnja 2016.
Najkreativnija fotografija bit će darivana izviđačkim nagradnim paketom iznenađenja.

Tim za program SIH-a