Treći vikend tečaj naobrazbe Saveza izviđača Hrvatske za regiju Istok održan je 23. i 24. travnja 2016. godine u Vinkovcima.

Izvršni organizator OI „Vinkovci“ iz Vinkovaca..

Nastavku tečaja je pristupilo ukupno 24 tečajaca i to iz udruga UI „Slavonski hrast“ Osijek, IK „Javor“ Osijek, UIP „Mihaljevica“ Slavonski Šamac te OI „Klasje“ Đakovo i OI „Suncokret“ Čepin.

Tečaj je započeo postrojavanjem, dizanjem državne zastava uz pjevanje državne himne.  Uvodnu riječ je imala zamjenica  voditelja tečaja, Katica Konstantinović, koja je pozdravila sve prisutne, objasnila  na koji način će se tečaj nastaviti, zaželjela dobrodošlicu i otvorila tečaj.

Prijepodnevni blok predavanja je započeo temom Osnove komunikacije (Katica Konstantinović – Kaja),  Neprimjereno ponašanje  (Jadranka Kokolari – Jaca), Administracija grupe  (Jadranka Kokolari – Jaca).

Nakon ručka, predavanja su nastavljena ovim redoslijedom: Socijalni razvoj djece i mladih – potreba za pripadnošću 1,5 sat (Katica Konstantinović – Kaja),Što je izviđačka grupa?;  Ceremonijali i simboli (Smail Hibeljić – Smile), Napredno planiranje izviđačkih programa (Zdenko Popović – Pop).

Poslije večere KZP je zamišljen kao šetnja Put u nepoznato s poznatim krajem, gdje su tečajci bili podijeljeni u grupe po pet članova i uz pomoć posebne turističke karte, obilazili Vinkovce sa raznim zanimljivim zadacima, ujedno su upoznali povijest Vinkovaca kao najstariji grad u Europi, s kontinuiranim životom na ovom području gotovo 8000 godina.

Nakon KZP-a,  krenule su pripreme za povečerje i povečerje je nastupilo u 23.00 sata.

Nedjeljno buđenje je izvršeno uz samostalno buđenje tečajaca, s osmijehom na licu, jeeee još jedan dan veselja J

U nedjelju je planirano samo jedno, koliko je ostalo od cjelokupnog plana i programa tečaja, s temom Šetnja (Smail Hibeljić – Smile).

Nako tog predavanja su zajedno sa Zdenkom Popovićem i Smailom Hibeljićem pisali zadatke koje smo im dali: Napredno planiranje izviđačkih programa i plan šetnje.

Nakon ručka smo organizirali okrugli stol, na kojemu su tečajci iznijeli svoje mišljene, stavove, kritike, prijedloge, pohvale i očekivanja općenito od regionalnih tečajeva, ali i od Šumske škole kao vrhunac njihovog obrazovanja u prvom ciklusu.

Dogovorili smo i način komunikacije kojim ćemo nastaviti komunicirati između ovih tečajeva, ali i nakon tečajeva kojima bi bili u kontaktu, pomagali jedni drugima, pružali savjete i potrebne materijale za što kvalitetniji rad.

Završili smo igru Tajni prijatelj.

Učesnici su bili prezadovoljni predavanjima, predavačima, hranom i smještajem, što nam je posebno drago J

Nakon okruglog stola, nastupilo je foto veselje, zajednički poklič regije Istok, naravno kao i svaki put, nezaboravno kolo Kalendari, što je izazvalo smijeh i zadovljstvo svih prisutnih.

Došao je trenutak kada smo spustili zastavu, zatvorili tečaj, pozdravili se i krenuli svojim kućama, do skorog viđenja na Šumskoj školi 2016.

Voditelj  regionalnog tečaja za regiju Istok:

Smail Hibeljić – Smile

pomalo i Katica Konstantinović- Kaja