20160522_140936Proteklog vikenda (20.-22. svibnja) u okolici Slunja, stotinjak hrvatskih izviđača-skauta  i nekolicina lokalnih srednjoškolaca, uz veliku pomoć i podršku francuskog izviđačkog saveza (Fédération du Scoutisme Français)  u sklopu projekta Saveza izviđača Hrvatske „I-SPOT – Scout Impact  izrađivalo je projekte kojima će vratiti i obogatiti život u svojim lokalnim zajednicama.  U organizaciji su nam nesebično pomogli udruga „Most“ iz Slunja te Turistička zajednica grada Slunja, bez kojih ova aktivnost uopće ne bi bila moguća.

Fotografije I-SPOT – Scout impACT

Što zapravo znači I-SPOT?

„I-SPOT – Scout Impact“ aktivnost je za dobnu skupinu istraživača (mladi od 16 do 21 godine). Kratica I – izviđači istraživači, S – susreti, sreća, P – putovanja, priroda, pjesma, O – obrazovanje, osmijeh, T – tim, trening. Kad spojite sve te riječi dobijete upravo ono šta je povezalo mlade iz Splita, Zagreba, Vinkovaca, Otoka, Đurđevca, Krapine, Koprivnice, Pule, Križa, Rajića, Rijeke i Osijeka, s mladima iz Slunja i okolice.

Zašto Slunj? Osim, naravno što je prekrasno mjesto. Inicijativa za osnivanjem izviđačke udruge u Slunju bila je poticaj Savezun izviđača Hrvatske da upravo kod njih organiziraju središnju aktivnost projekta smatrajući kako će istraživačin svojim prisustvom i ostvarivanjem različitih programskih zadataka biti najbolja prezentacija skautizma i njegovogn značaja, ne samo za mlade, već i za zajednice iz kojih dolaze. Pet srednjoškolaca s područja Slunja i Korenice pridružilo im se u projektu ne bi li oni jednog dana mogli biti okosnica nove izviđačke udruge na tom području.

Puno posla kroz zabavu, puno zabave uz posao Prvi dan im je čak i vrijeme bilo naklonjeno. Naime, u petak je kiša prestala kad je većina ekipa stigla. Sami su podignuli svoj mali šatorski grad. Ni mrak ni blato nisu im smetali. Poslije večere, koju su sami pripremili, uslijedili su pjesme, igre, smijeh i sve to obasjano sjajem logorske vatre. U subotu su se kroz nekoliko radionica bavili identifikacijom problema lokalnih zajednica iz kojih su došli, osmišljavanjem načina na koje bi izviđači mogli pomoći u rješavanju istih, te razradom projekata kroz koje bi to mogli provesti u djelo kad se vrate svojim kućama. Predvečer su uživali na gradskom kupalištu uz razne izviđačke Nedjelja je bila posvećena upoznavanju s potencijalnim izvorima financiranja projekata koje su osmislili. Kroz igru uloga vježbali su predstavljanje svojih ideja raznim donatorima, nakon čega je uslijedila analiza njihovih prezentacija. Održano je i nekoliko kratkih okruglih stolova na kojima su imali priliku dati svoje prijedloge za poboljšanje postojećeg programa za istraživače te se upoznati s nekim međunarodnim aktivnostima namijenjenim njihovom dobnom uzrastu koje se održavaju ovo ljeto. Prijatelji iz udruge „Geocaching Hrvatska“ prezentirali su „geocaching“, suvremeni lov na blago, u koji je uključeno 6 milijuna ljudi iz cijelog svijeta. Vikend je završio izletom u Rastoke.

A otkuda Francuzi u cijeloj priči? Važno ja napomenuti kako je veći dio projekta financirao francuski izviđački savez (Fédération du Scoutisme Français).Njihovi istraživači dio svoje godišnje članarine uplaćuju u Fond solidarnosti za pomoć pri realizaciji projekata svojih vršnjaka iz drugih zemalja. Ove su godine odlučili financirati projekt „I-SPOT – Scout Impact“, smatrajući kako upravo istraživači Saveza izviđača Hrvatske svojim radom mogu dati veliki doprinos poboljšanju kvalitete života lokalnih zajednica iz kojih dolaze. Svojom su podrškom još jednom pokazali kako biti izviđač znači biti član velike izviđačke obitelji s više od 40 milijuna članova koja ne poznaje granice.

Tim projekta Scout impACT 

Načelnici Saveza izviđača Hrvatske