12208369_856993897702931_2764226148648829390_n21. lipnja 2016. hrvatski su izviđači (SIH) , kao punopravni članovi Svjetske skautske organizacije  (WOSM) ponosno uzviknuli:

Imamo konferenciju!!!

Uvjerljivom pobjedom nad protukandidatima s Malte, rezultatom 55:20, hrvatski će skauti biti domaćini Europske skautske konferencije. Inače, to je najvažniji skautski događaj, svojevrsna olimpijada za skautski svijet. Konferencija će se održati 2019. u Splitu, a partner u kandidaturi nam je Sveučilište u Splitu.

Podršku kandidaturi iskazala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, dok je otvorenost za dolazak izviđača iz cijele Europe iskazalo i  Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

FB page 16th EGSC ili #‎16egscCroatia‬

U vrijeme dok je većina naših sugrađana pratila nogometne vijesti, hrvatski su izviđači – skauti, pratili događanja na 15.-oj Europskoj skautskoj konferenciji. Ova petnaesta održala se od 17.-21.6.2016.-e, u Norveškoj a na njoj je sudjelovalo 75 punopravnih članica. Osim nas koji smo pratili “od doma” tamo smo imali naše predstavnike. Veselu hrvatsku delegaciju činilo je troje članova, Predsjednik SIH-a Željko Roglić , najaktivniji od “stare garde” i član BP Boris Moćan te načelnica za međunarodnu suradnju Jelena Drndić. Dodatni adut bila je Lidija Pozaić, članica Svjetske skautske uprave koja je “po dužnosti” bila u Norveškoj.

No sve je počelo prije tri godine.  Kako bi se došlo do same kandidature, bilo je potrebno pronaći dovoljno volontera entuzijasta koji bi pripremili početnu dokumentaciju koja dokazuje da Savez izviđača Hrvatske već sada ima osigurane uvjete za organizaciju takvog događaja, zatim je bilo potrebno osigurati dobre ljudske i tehničke resurse te sve to prezentirati  pred 500- tinjak predstavnika delegacija europskih skautskih organizacija. U nimalo lakom zadatku, članovima Saveza izviđača Hrvatske pripomogli su Sveučilište u Splitu, Turistička zajednica grada Splita i Dario Lepoglavec, koji je autor promotivnog videa u kojem su prikazani Split i kampus Sveučilišta iz izviđačke ali i turističke perspektive.

Dakle, na ljeto, 2019. u Splitu nas očekuje 16. Europska skautska konferencija sa skoro 600 sudionika iz cijele Europe. Biti će to događaj u kojem će sudionici, osim same Konferencije na Sveučilištu u Splitu, održati aktivnosti po raznim lokacijama u gradu u koje će se moći uključiti i svi ostali. Očekuje nas spoj ideja, kreativnosti, kultura i druženja, jer to je ono što izviđači predstavljaju!

#‎16egscCroatia‬ ili na FB https://web.facebook.com/Bid-for-16th-EGSC-SIH-Croatia-1005097796245429/?_rdr

Načelnica za međunarodnu suradanju 

Jelena Drndić