IMG_20160817_115200U kampu Jazavica kod Novske odred izviđača “Zelena patrola” ugostio je ne samo izviđače iz Belgije, Njemačke i Engleske, nego i njegovu ekselenciju Andrewa Dalgleisha, veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, zamjenicu veleposlanika Kraljevine Belgije Vladislavu Jordanova te brojni domaći dužnosnici.

U izviđačkom kampu “Dupin” u Jazavici ovog ljeta izmijenile su grupe belgijskih, francuskih, njemačkih i ostalih izviđača, dok je odredu “Zelena patrola” osobito važan i drag bio posjet njihovih izviđačkih prijatelja iz odreda Chorley Healy iz Chorleya u Lancashireu u Velikoj Britaniji koji od 11. do 21. kolovoza, sa više od 30 predstavnika, borave u kampu.
Okupljanja u kampu „Dupin” pokrenuta su kako bi se obnovila uništena škola u Jazavici, izgradio izviđački kamp, stvorili uvjeti za druženje mladih i kvalitetan rad s djecom te promovirale vrijednosti izviđačkog pokreta. Kako bi navedeno postala stvarnost zaslužan je entuzijazam i veliki trud članova i voditelja Zelene patrole kao i suradnja sa međunarodnim odredima.

U utorak 17.8. izviđače je posjetio poseban gost, britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, koji je proveo vrijeme družeći se sa izviđačima i naglasio kako su upravo oni budućnost, gradeći prijateljstvo i suradnju koje se unapređuje od 2013. otkada ova dva odreda surađuju. Kamp Dupin posjetile su predstavnice Saveza izviđača Hrvatske Mirela Varović (dopredsjednica), Helen-Marie Kerovec (glavna načelnica) i Jelena Drndić (načelnica za međunarodnu suradnju). Veleposlaniku Dalgleishu poklonile su maramu Saveza dok su izviđače razveselile slatkišima hrvatskih proizvođača.
Dva odreda su predstavili svoju višegodišnju suradnju, aktivnosti i projekte koje su proveli zajedno, a domaćini su kroz šetnju i posjete pokazali život i običaje lokalnog kraja svojim gostima.
Kako prijateljstvo odreda Chorley Healy i Zelene patrole traje već nekoliko godina, britanski odred je Zelenoj patroli poklonio šatore, vreće za spavanje, podloške i knjige na engleskom jeziku, kako bi dao svoj doprinos uspješnom nastavku rada odreda i kampa. Prijateljstvo se nastavlja već u idućim godinama kada izviđači dvaju zemalja nastavljaju suradnju kroz projekt te odlazak Zelene patrole u Chorley.