Volonter Saveza izviđača Hrvatske, Luka Bukvić, upućen je na međunarodni trening „Traganje i spašavanje u divljini“ u organizaciji Saveza izviđača Makedonije i makedonske Uprave za zaštitu i spašavanje. Na treningu je sudjelovalo 16 sudionika, i to iz slijedećih država: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Slovenije i Turske.

Polaznici su bili iz raznih instutucija, od volontera do profesionalaca, a to su: GSS Crne Gore, Savez izviđača Slovenije, Savez izviđača Hrvatske, HGSS, Federalna uprava civilne zaštite BiH, Civilna zaštita Turske, Savez izviđača Srbije, GSS Srbije i Uprava za zaštitu i spašavanje Makedonije.

Prvog dana sudionici su bili smješteni u izviđačkom centru Ohrid, gdje su se registrirali i prespavali, a idućeg dana su dislocirani na novu  lokaciju, cca 15 km od izviđačkog centra, na brdo Galičica, mjesto Skerebatno, gdje je sudionicima bio osiguran smještaj u šatorima. Nakon ručka, održano je uvodno predavanje o svrsi tečaja i nekim pravilima ponašanja za vrijeme trajanja tečaja. Obzirom da su vremenski uvjeti bili nepovoljni, organizator je, u dogovoru sa sudionicima, odlučio povući sudionike natrag u izviđački centar Ohrid.

Drugog dana započelo se sa teoretskim predavanjem o osnovnim smjernicama za preživljavanje u prirodi, a nakon ručka i o osnovnim sjernicama o orijentaciji na planinama. Nakon večere sudionici su imali slobodno vrijeme za druženje.

14354932_1098155323603654_4663565544592925822_n

Trećeg smo se dana uputili na šetnju do obližnje planine, gdje smo u praksi učili o jestivom bilju iz prirode podneblja u kojem se nalazimo. Praktično su nam pokazane i vještine hodanja po planini, a usputno i jestivo bilje putem. Razgovaralo se i o opasnostima koje vrebaju u šumi, od divljih životinja do nevremena i sličnog. Ujedno nam je prezentirana tehnika brze izrade kampa, pogotovo u okviru odabira mjesta za izradu skloništa. Po povratku u bazu uslijedio je ručak, a nakon istog, nastavak teorijskog dijela predavanja. Nakon večere sudionici su imali slobodno vrijeme.

Četvrti dan su organizatori napravili scenarij izgubljene osobe na planini Galičica, te su sudionici dobili zadatak da, po prethodno prenesenim znanjima od strane organizatora, te vlastitom logikom i timskim radom, pronađu „izgubljenu“ osobu, smjernicama koje su u hodu dobijane od organizatora.Bitno je naglasiti da je dobar dio radionice bio usmjeren ka planiranju i potom, „operativnom“ djelovanju i koordinaciji snaga na terenu. Navedena je radionica trajala kroz dan, te su pauze bile samo za obroke. Iza večere je vrijeme rezervirano za druženje i odmor.

14355563_1098155230270330_1031253109337237831_n

Peti je dan bio rezerviran za odlazak sudionika na šetnju, te su putem naišli na ozlijeđenu osobu u planini. Naglasak je bio na postupcima koje ćemo mi kao sudionici iz raznih organizacija učiniti kako bi zbrinuli ozlijeđenu osobu i transportirali je na sigurno. U međuvremenu, postojala je sumnja da je još jedna osoba „izgubljena“ na tom području, te se za potrebe scenarija, odigrala i potraga za „nestalom“ osobom, gdje su se u praksi pokazale i naučile tehnike brzih pretraga terena i učinkovit način kako iste izvesti na terenu. Po povratku u kamp, uz obroke, ostatak dana je bio rezerviran za slobodno vrijeme sudionika.

Šestog smo dana imali scenarij gdje su su sami sudionici u praksi morali sakupiti jestivo bilje u krugu privremenog skloništa i izraditi privremeno sklonište, te sve ostale radnje neophodne za preživljavanje u divljini (skupljanje materijala za gradnju skloništa, priprema materija za vatru i sl.). Sudionici su bili podjeljeni u tri grupe od kojih je prva grupa bila zadužena za pronalazak  jestive divljači (koju naravno nismo lovili niti konzumirali), druga za pronalazak jestivog bilja i treća koja je imala za zadatak izradu privremenog skloništa od prirodno priručnih materijala, te izradu vatrišta sa paljenjem vatre. Po završetku terenske nastave, vratili smo se u kamp, te smo nakon ručka nastavili teorijski dio do večere. Nakon večere je vrijeme za odmor i zabavu.

Posljednjeg dana našeg boravka u Ohridu, održali smo jednu radionicu gdje smo grupirali sva predavanja (teoretska i praktična), te smo o istima debatirali, razmjenjivali iskustva, davali ideje i predlagali nove ideje. Nakon toga smo se uputili na izlet brodom po jezeru, te smo upoznali razne znamenitosti grada Ohrida. Nakon ručka je bilo vrijeme rezervirano za šetnju gradom, gdje smo posjetili stare zidine grada Ohrida, nekoliko crkvi i manastira, te stari amfiteatar. Ostatak dana bio je rezerviran za šetnju gradom i slobodno vrijeme (spremanje osobnih stvari i priprema za povratak kući). Navečer su organizatori napravili svečani prijem sudionika, gdje se uručeni certifikati o sudjelovanju, a nakon toga je bila priređena večera tradicionalne makedonske kuhinje i autohtonih makedonskih proizvoda. Nakon plesa i zabave, otišli smo na počinak.

Iz Ohrida smo krenuli 11.09.2016. oko 08:30 h, a u RH smo službeno ušli oko 19:00 h na granični prijelaz Bajakovo. Ovakvu vrstu treninga ocjenjujem uspješnim, te preporučam da se i u budućnosti naši volonteri šalju na slične obuke i treninge, pogotovo na  međunarodnoj razini

 

                                                                                                     Luka Bukvić-Mane