Sad već tradicionalni susret South East Europe (SEE) inicijative ove je godine održan na prostoru Gozdne šole Zveze tabornikov Slovenije u Bohinju od 14.-16. listopada. Susretu su ispred SIH-a prisustvovale dopredsjednica Mirela Varović, glavna načelnica Helen-Marie Kerovec i članica tima za međunarodnu suradnju Tanja Tutić.

Od zemalja članica neformalne SEE skupine sastanku su se još odazvale WOSM-ove članice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Bugarske, Izraela, Grčke i, logično, Slovenije. Kao promatrači prisutni su bili još i predstavnik švicarskog saveza (SGSM-a) te dvije predstavnice poljskog ZHP-a.

Prijepodne u subotu bilo je posvećeno predstavljanju svega što je zahvaljujući SEE inicijativi i suradnji članica napravljeno od prošlog susreta u Ohridu u rujnu 2015. godine. Potom su svi prisutni Savezi predstavili svoj rad i uspješne aktivnosti održane u tom periodu.

Poslijepodne smo posvetili Regionalnom skautskom planu za razdoblje 2016.-2019. usvojenom na Europskoj skautskoj konferenciji u Norveškoj. Prošli smo kroz pojedine stavke i prokomentirali na što su se sve europski savezi obvezali u naredne tri godine te na koje je sve načine to moguće ostvariti.

Poljakinje su nam predstavile svoju kandidaturu za domaćine Svjetskog skautskog jamboree-a 2023., o čemu se odlučuje na Svjetskoj skautskoj konferenciji u Azerbajdžanu 2017.

Jane Plavevski prisutnim je gostima ukratko predstavio povijest SEE inicijative te sva postignuća koje je inicijativa imala od formiranja. Potom su predstavnici švicarskog i poljskog saveza podijelili s nama način rada i funkcioniranja neformalnih inicijativa u koje su učlanjeni njihovi savezi. Dakle, inicijativu saveza s njemačkog govornog područja, s govornog područja latinskih jezika te višegradsku i baltičku inicijativu.

U nedjelju je održan sastanak putem skype-a s predsjedavajućim Europske uprave Kevinom Camillerijem koji nam je ukratko predstavio sve na čemu su novoizabrani članovi Uprave radili u ovih nekoliko mjeseci od izbora. Isto smo tako imali priliku postaviti pitanja ne bi li se razjasnile sve nejasnoće vezane uz Regionalni plan, ali i neka druga područja djelovanja Uprave.

Poslije smo se podijelili u četiri radne skupine koje su trebale razraditi plan rada SEE inicijative u narednih godinu dana i to na 4 područja koja smo procijenili da su trenutno od izuzetne važnosti za naše saveze; naobrazba, financiranje, prepoznatljivost i vidljivost.

 

Uz naporan rad, ostalo je i dovoljno vremena za zabavne aktivnosti. Osim kratke šetnje po Bohinju, dio se sudionika okušao u vožnji kanuima po jezeru, dok se ostatak ipak odlučio za malo „napornije“ aktivnosti kao što je posjet Bledu i uživanje u slavnim kremšnitama. Međunarodna večer prepuna slastica i karakterističnih domaćih proizvoda isto je tako bila neizbježna.see000040

Domaćini su se iskazali svojom gostoljubivošću i time omogućili nastavak niza uspješnih sastanaka inicijative, koji je protekao u jako dobrom i pozitivnom raspoloženju.

Ostaje još samo podsukati rukave i do sljedećeg susreta u Crnoj Gori odraditi što je moguće više isplaniranih aktivnosti.

Helen-Marie Kerovec
Glavna načelnica SIH-a