Tijekom manifestacije Noć muzeja 2017, koja se održava 27. siječnja 2017.,  izviđački volonteri, istraživači i roveri, pomagati će posjetiteljima Arheološkog muzeja u izviđačkim uniformama i maramama te na taj način promovirati Savez. Arheološki muzej u Zagrebu i Savez izviđača Hrvatske svoju suradnju planiraju nastaviti kroz program aktivnosti koji Arheološki muzej nudi izviđačkim udrugama Saveza. Radi se o nizu radionica – malih arheoloških susreta, vezanih uz temu arheologije i povijesti.

Radionice su namijenjene uzrastu izviđača i planinki (od 5. do. 8. razreda).

Program radionice se dogovara prema željama članova i potrebama udruga, a ovo su samo neke od predloženih mogućnosti:

  • posjet muzeju ili pojedinoj zbirci uz stručno vodstvo

  • inicijalne radionice na kojoj bi se članovi upoznali s arheologijom i doznali što arheolozi rade

  • praktični program arheologije na izleta izviđačke udruge

  • muzejske radionice uz stručno vodstvo muzejskog pedagoga – npr. pisanje hijeroglifima, rimski bogovi, radionice vezane uz povijest zavičaja,…

  • postavljanje arheološke izložbe u prostorijama izviđačke udruge na koju bi članovi mogli pozvati prijatelje i roditelje te im pokazati što su sve naučili i napravili tijekom muzejskih radionica

Radionice se mogu provoditi u muzeju, u prostorijama izviđačke udruge ili na izletu. Sudjelovanje na radionicma je za članove udruga besplatno (osim uobičajenih troškova izleta ukoliko se program provodi na izletu ili troškova putovanja ukoliko udruge izvan Zagreba dolaze u muzej). Trajanje programskih radionica ovisi o zainteresiranosti članova.

Također postoji mogućnost dolaska muzejskih radnika koji bi provodili radionice i u druge gradove osim Zagreba.

Predložene aktivnosti su odličan uvod za vještinu ili vještarstva arheologa, ili za organizaciju tematskih aktivnosti npr. mjesec arheologije u družini ili udruzi, foto natječaj vezan uz posjet muzeju, i slično. Mogućnosti za suradnju ima mnogo i ovise o našim idejama i dobroj volji! Djelatnici Arheološkog muzeja su pristupačni i otvoreni za suradnju.

Više informacija o Arheološkom muzeju možete pronaći na web stranici muzeja.

Ne zaboravite da svi registrirani članovi Saveza imaju povlaštenu ulaznicu i pogodnosti pri kupnji suvenira u muzeju.

Savez izviđača Hrvatske