Od 6. do 7. svibnja na obrocima Ivanščice održan je 1. Regionalni susret operativnih voditelja regije Sjever, na kojima je sudjelovalo petnaestak voditelja četiri odreda sa sjevera.

Upoznajmo predivne, manje poznate kutke naše divne regije, bila je misao zbog koje su se operativni voditelji  sa sjevera proteklog vikenda okupili na Ričkovom krču, između vrhova Ham i Rudski gubec na Ivanščici.  U idiličnom okruženju smjestio se bajkoviti planinarski dom „Lujčekova hiža“, lokalnom stanovništvu poznat po starom imenu Ham Pokojec, mjesto radnje naše priče.

Puni energije i entuzijazma voditelji odreda „Kalnik“ iz Križevaca, „Kamengrad“ iz Koprivnice, „Lepoglave“ i „Siriusa“ iz Varaždina okupili su se spremni za učenje i akciju.

Čak je i vrijeme bilo na našoj strani te nas je, nakon sumornog, kišovitog petka, u subotu 6. svibnja dočekalo suncem okupano jutro. Dan stvoren za aktivnosti u prirodi, kojih smo napretek isplanirali.

Susrete smo započeli stazom izazova koju smo prolazili zajedno sa polaznicima Regionalnog tečaja. Namjerno smo zagorčali život sudionicima teškim pitanjima i zadacima, ali u konačnici to je rezultiralo s još više smijeha i zabave. A svatko je i naučio nešto novo.

Nastavili smo u istom tonu s temom „Stare/nove igre“. Testirali smo spretnost, opću kulturu i timski rad naših voditelja. Prisjetili su se igara koje su zaboravili, naučili neke nove, ali i zanimljive varijacije nekih starih svima poznatih igara. Mnoštvo ideja, koje će im zasigurno koristiti u daljnjem radu s članovima. Toliko smo se dobro zabavljali da su se ostali prisutni planinari i gosti Lujčekove hiže došli raspitivati za pravila igara kako bi ih prvom prilikom mogli iskoristiti.

Divno je vrijeme jednostavno mamilo u prirodu, tako da smo malo prilagodili plan i program te odlučili omogućiti mladim voditeljima da na svježem zraku nauče neke korisne, praktične stvari koje će im dobro doći u životu. Pacanje mesa, tj. salamura većini je do ovog vikenda bila nepoznat pojam. Neki od njih, vjerovali ili ne, nikad prije u ruci nisu držali komad sirovog mesa. Naučili smo ih pripremati meso, ribu i povrće za roštilj, a potom su se sami i okušali u pečenju istog.

Izvrstan uvod u večernje druženje, koje smo iskoristili za razmjenu ideja i dogovaranje daljnjih zajedničkih aktivnosti.

Nedjelja je krenula predstavljanjem izviđačke transverzale koju je osmislio i postavio OI „Sirius“, što je ujedno bila najava sljedećih regionalnih susreta, koji će zahtjevati više tjelesne aktivnosti.

Uslijedilo je predavanje o fotografiji. Kako pametno kadrirati, što je zlatni rez, razlika između dobrih i loših fotografija, kakve bi dobre izviđačke fotografije trebale biti, samo su neke od tema koje smo pokrili. Predavanje je bilo popraćeno radionicom na kojoj su sudionici imali priliku pokazati što su naučili. Poslije analize uradaka, od naših smo iskusnih fotografa dobili još neke savjete za ubuduće.

Svemu lijepom jednom dođe kraj. Druženje smo odlučili završiti radionicom vezanom uz najznačajnije događanje u ovoj godini, Smotru Saveza. U grupama, olujom ideja osmišljavali smo aktivnosti kojima ćemo u zajedničkom logoru ispuniti vrijeme kad ne sudjelujemo u programu Smotre. Jednom kad smo krenuli bilo nas je teško zaustaviti. A zajednički je rad urodio i mnogobrojnim idejama koje nadilaze samu Smotru, a koje će obogatiti našu buduću regionalnu suradnju.

Ovim se putem još jednom zahvaljujem svima koji su pomogli u osmišljavanju i provedbi programa ovog susreta; Marjanu Paviću, Miroslavu Komesu, Maji Ljubojević, Tomislavu Mariću i Roku Rameši.

Helen-Marie Kerovec, voditeljica Regionalnog susreta