U centru Kamanja, u prijepodnevnim satima svečano je otvorena jubilarna 10. Smotra Saveza izviđača Hrvatske, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog Sabora Gorana Jandrokovića. Više od 1200 izviđača iz Hrvatske, Belgije, Francuske, Slovenije, Izraela, Srbije i Makedonije pozdravili su uzvanici i domaćini:

  • Tomislav Lipovščak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića
  • Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, i izaslanica premijera Andreja Plenkovića
  • Vesna Hajsan-Dolinar, dožupanica Karlovačke županije
  • Damir Mateljan, načelnik Općine Kamanje
  • Andreja Navijalić, zamjenica gradonačelnika Karlovca
  • Mario Tomac, izaslanik gradonačelnika Zagreba
  • Jordan Bajraktarov, predstavnik Svjetske organizacije izviđačkog pokreta

Ministrica Nada Murganić pohvalila je rad izviđača i njihov doprinos u odgoju mladih kako bi mogli uspješno savladavati svakodnevne teškoće, rješavati nepredvidljive situacije i pronalaziti zadovoljstvo u svakodnevnom životu, što je, rekla je, posebno važno danas kad društvo brinu demografska kretanja i iseljavanje mladih. Dodala je kako političari shvaćaju da je na njima da stvore ekonomske i stambene preduvjete za ostanak mladih u domovini, ali da je, uz to, izuzetno važan rad s mladima, a način na koji to rade izviđači – među ponajboljima je.

 

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, pokrovitelja Smotre, izaslanik Tomislav Lipovščak poželio je mladim izviđačima da stjecanje novih vještina i znanja rezultira sa što više prijateljstava i ljubavi koja će potrajati kroz cijeli život te izrazio nadu da će im ta iskustva puno pomoći u daljnjem životu i radu.

U ime organizatora Smotre domaćine, uzvanike i sudionike pozdravio je predsjednik Saveza izviđača Hrvatske Željko Roglić-Klodi, naglasivši da Hrvatski skauti imaju tradiciju održavanja izviđačkih smotri dugu 105 godina, te da Kamanje pruža sve potrebno za dobru smotru – prekrasnu prirodu, divnu rijeku i sjajne domaćine.

“Sve što nam treba za dobru smotru imamo u Kamanju, prekrasnu prirodu, divnu rijeku i sjajne domaćine. Treba nam dobar program i to imamo, a sve ostalo ovisit će o svima nama. Uz nas su i volonteri, koji će nam pomoći u sve tome. Ima nas više od 1.200 i u deset dana pokazat ćemo sve što znamo. Hrvatski skauti imaju tradiciju organiziranja smotri već 105 godina.”

Željko Roglić - Klodi, predsjednik Saveza izviđača Hrvatske

“Ova vaša smotra demografski je vratila Kamanje 120 godina unatrag. Zadnji put kad je Kamanje imalo više od 2.500 stanovnika, bilo je to krajem devetnaestog stoljeća. Hvala vam što će te oživjeti naše Kamanje i pokazati kako treba izgledati ruralni prostor u našoj zemlji.”

Damir Mateljan, Načelnik Općine Kamanje

“Uistinu je lijepo vidjeti spoj djece, mladih i odraslih, koji će ovdje u Kamanju razmijeniti iskustva, steći nova prijateljstva, naučiti nove vještine i ponašati se onako kako samo izviđači to znaju.”

Andreja Navijalić, zamjenica gradonačelnika Karlovca

“Želim da u općini Kamanje, koja je bogata netaknutom, prekrasnom prirodom, ali i koja ima kvalitetnu infrastrukturu osjećate se ugodno i da uživate u ovih deset dana. Želim vam da steknete nova prijateljstva i da iz naše županije ponesete lijepe uspomene.”

Vesna Hajsan-Dolinar, Zamjenica župana Karlovačke županije

“Zaista cijenimo vaš rad i vaše aktivnosti, ovo je jedna od najstarijih i najtradicionalnijih naših organizacija, koja je karakteristična i značajna upravo po tome što gajite dobre prijateljske odnose unutar naše države, ali i izvan njenih granica. Ono što je najljepše u vašem radu je jedan  vrlo sadržajan i kvalitetan način provođenja slobodnog vremena, u kojem stječete nova znanja i vještine, u kojem se učite voditi i rukovoditi, u kojem učite savladavati teške prepreke, a to će vam u životu trebati.”

Nada Murganić, Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, izaslanica premijera Andreja Plenkovića