Na 10. Smotri Sveza izviđača Hrvatske u Kamanu uz 1200 domaćih sudjeluje i osamdesetak skauta iz drugih zemalja. Kako bi se što bolje predstavili hrvatskim izviđačima nacionalnim igrama, pjesmama, plesom i nacionalnom gastronomijom, za njih je 28. srpnja organiziran međunarodni dan.

Smotra obiluje veselim susretima izviđača i skauta, pa je tako nogometno igralište u Kamanju, malenom mjestu uz rijeku Kupu na sjeveru Hrvatske, i ovom prigodom bilo ispunjeno djecom, smijehom, veseljem , pjesmom i igrom. Hrvatski izviđači zasvirali su bisernicu, izraelci su sve osvojili zanimljivim igrama, ali i ukusnom hranom, dok su francuzi, koji pršte pozitivnom energijom, i ovog puta bili najglasniji. Djeca su uživala u sunčanom danu i zanimljivim poligonima s preprekama i izazovnim zadacima.

Svoje sunarodnjake posjetila je Zina Kalay Kleitman, veleposlanica Izraela u republici Hrvatskoj, koja je u sklopu međunarodne skautske prezentacije sa zanimanjem obišla i skaute Francuske, Belgije i Makedonije. Pozivu na međunarodni dan skauta nije odoljela niti hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, koja je iskoristila priliku obići svoje osječane, koji sudjeluju na Smotri.

Alen Konjević