Hrvatski skauti

Savez izviđača Hrvatske poziva vas na akciju sadnje drveća u zagrebačkom Parku Maksimir u subotu, 16. rujna 2017. godine, u vremenu od 10 do 12 sati.

Izviđači će zasaditi 300-tinjak sadnica hrasta kitnjaka u sjevernom dijelu šume koja je djelomično uništena tokom olujnog nevremena prije 3 i pol godine kada je u parku stradalo preko 3000 stabala. Na ovaj način izviđači će direktno pomoći u obnovi šumskog fonda, a time i u daljnjem očuvanju biljnih i životinjskih vrsti u parku.

Akcija je organizirana povodom Međunarodnog Dana zaštite ozonskog omotača koji se svugdje u svijetu obilježava 16. rujna – na dan kada je prije točno 30 godina potpisan ˝Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski omotač˝. Ovaj protokol potpisale su sve države članice UN-a (196 zemalja) te je do sada imao izuzetno važan učinak na očuvanje ozonskog omotača. Obilježavanjem 30-te godišnjice potpisivanja Montrealskog protokola, Savez izviđača Hrvatske želi poručiti da zalaganje za prirodu i očuvanje okoliša nikada ne prestaje te da svatko od nas može osobno dati svoj doprinos.

Ova akcija organizirana je i kao nastavak projekta „Živimo s prirodom“ s kojim je SIH nedavno pobijedio na natječaju „INA zeleni pojas“. Tako će u pošumljavanju parka sudjelovati i volonteri iz INA kluba volontera te zaposlenici još nekoliko drugih kompanija koje su podržale ovu akciju.

Podršku akciji do sada su dali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Javna ustanova Maksimir i Hrvatske šume.

Akciju je podržao i Zoološki Vrt Zagreb (nalazi se u sklopu Parka Maksimir) koji će nakon akcije pošumljavanja parka osigurati besplatan ulaz u ZOO Vrt sa stručnim vodstvom za 60-ak izviđača koji će sudjelovati u akciji pošumljavanja.

Okupljanje svih sudionika akcije pošumljavanja predviđeno je u subotu, 16.09. od 9 do 9.30 sati kod glavne pozornice u Parku Maksimir (livada uz šetnicu, 500 metara od glavnog ulaza u park). U 9.30 predviđen je polazak na lokaciju pošumljavanja koja je udaljena 15-ak minuta hoda od pozornice. Akcija traje do 12:00 sati, a obilazak Zoološkog vrta za izviđače je organiziran u 13:00 sati.

Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti uredu Saveza na mail sih@sih.hr. S obzirom da je broj ulaznica u ZOO Vrt ograničen, besplatne ulaznice namijenjene su isključivo izviđačima koji će se prijaviti i sudjelovati u akciji pošumljavanja.