Savez izviđača Hrvatske povodom Međunarodnog Dana zaštite ozonskog omotača u Parku Maksimir posadio tri stotine sadnica hrasta kitnjaka.

Ove godine 16. rujna obilježava se 30. obljetnica od potpisivanja Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski omotač, a do danas su ga prihvatile sve države članice Ujedinjenih naroda i tako doprinijele očuvanju tog važnog “štita” za naš planet.

Povodom tog dana, Savez izviđača Hrvatske organizirao je sadnju hrastovih sadnica u Parku Maksimir u dijelu šume koja je djelomično stradala tijekom olujnog nevremena prije tri i pol godine kada je uništeno više od 3000 stabala u parku. 100-tinjak izviđača posadilo je tako 300 sadnica hrasta kitnjaka čime su direktno pomogli obnovi šumskog fonda.

#INAZelenipojas

„Šume su jedno od glavnih prirodnih oružja u borbi s ugljikovim dioksidom, najzastupljenijim stakleničkim plinom. Šume su najvjerniji saveznik u borbi protiv klimatskih promjena koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju za ljudske živote, gospodarski razvoj i prirodni svijet“

Tomislav Čorić, Ministar zaštite okoliša i energetike

Ovom ekološkom akcijom izviđači žele poručiti da zalaganje za prirodu i očuvanje okoliša nikada ne prestaje, ali i da svatko od nas može dati svoj doprinos.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrovitelj je ove izviđačke akcije, a izviđači su podršku dobili i od Hrvatskih šuma, Javne ustanove „Maksimir“, Zoološkoga vrta grada Zagreba i Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. Hrvatske šume su osigurale sadnice. Događanje je podržala i Američka gospodarska komora u Hrvatskoj. Akciju je sponzorirala INA d.o.o.

Savez izviđača Hrvatske, nakon ove akcije, organizirati će svoje volontere i građane te pomoći u pošumljavanju opožarenih područja u Dalmaciji koja su stradala u nedavnim požarima.