ISPOT 2017. (01.-03.rujna 2017.)

Prvi vikend rujna su se istraživači/roveri i mlađi brđani okupili u Đurđevcu, točnije u Boriku – prostoru kojeg odred izviđača Picoki već godinama koristi za svoje aktivnosti. Okupilo se 50-ak sudionika, domaćina i voditelja.

Razlog okupljanja je bio iSpot, aktivnost/projekt koju je drugu godinu za redom organizirao Tim za međunarodnu suradnju, u partnerstvu s francuskim savezom izviđača, točnije njihovim fondom solidarnosti. Projekt je odobren od strane francuskih rovera, kojima se svidio plan i program koji je smišljen i predan na razmatranje.

 

U petak 01.09. su sudionici došli iz nekoliko krajeva Hrvatske, kako bi bili dio programa „Rovers for the community-Rovertrip“. Petak navečer je bio rezerviran za logorsku vatru i večernje igre/druženje i međusobno upoznavanje. U subotu ujutro su se sudionici podijelili u šest timova, dobili su karte Đurđevca i okolice te svoje rute koje moraju pratiti. Rute su bile raspoređene po okolici Đurđevca, a sve su vodile natrag u centralni kamp, Borik. Zadaci na rutama su bili jednostavni: fotografirati mjesta kojima su prolazili, upoznati dio lijepe naše (kojeg mnogi nisu nikada posjetili) i doprinijeti lokalnoj zajednici.

Istraživači/roveri su se krećući okolnim mjestima Đurđevca morali ponuditi lokalnom stanovništvu i pripomoći im u aktivnostima i radovima. Za posjet sudionika je lokalno stanovništvo bilo obaviješteno unaprijed, putem lokalne radio postaje, tako da su neki stanovnici jedva čekali da im izviđači malo pripomognu u obavljanju poslova, a neki se nisu dali nagovoriti na pripomoć izviđača. Svi su međutim, našli posla u mjestima pa su tako: prenosili drva, pomeli dvorište, pomogli u branju kukuruza, grožđa, a za to su im mještani u zahvalnost pripremili i malu okrijepu.

Neki su sudionici prvi put bili u berbi, neki su se prvi put vozili traktorom, svi su upoznali Đurđevački kraj, nažalost su pokisli, ali su se sjajno zabavili.

Za subotnju večernju aktivnost otišli smo na koncert “Opće opasnosti” i dobro se isplesali i ispjevali.

Nedjelja prijepodne je bila rezervirana za pripremanje timskih prezentacije koje su bile pune fotografija i video snimki s prikazima dnevnika puta, kretanja po stazi i poslova pomoći lokalnoj zajednici. Prezentacijsko prijepodne je bilo puno novih informacija i smijeha. Kako je izgledao Rovertip, po uzoru na Roverway, istraživači/roveri su se uvjerili i gledanjem prezentacije prošlogodišnjeg Roverwaya u Francuskoj.

Sretni i puni novih doživljaja, nakon ručka u Starom gradu Đurđevačkom, sudionici su se uputili svojim domovima. Nagodinu, neko drugo mjesto lijepe naše, neki drugi program.

 

Do idućeg iSpota,

Budi Pripravan !

Tim za međunarodnu suradnju!