Nakon što su Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatska udruga Transplant već ponijeli nagradu ‘Europski građanin’ koju dodjeljuje Europski parlament za iznimna dostignuća u promicanju europskih vrijednosti, ove je godine europarlamentarac Tonino Picula za tu nagradu nominirao je Savez izviđača Hrvatske. To je najveća organizacija za djecu i mlade u Hrvatskoj, ima stoljetnu tradiciju, a u 67 lokalnih udruga okuplja čak 3500 članova. Picula ih je nominirao zbog iznimnog postignuća kada su lani okupili 1300 mladih ih Hrvatske i svijeta na Međunarodnoj smotri pod motom ‘Svijet kakav treba biti’.

To je zapravo njihov stalni moto jer pomažu izgraditi bolji svijet gradeći samostalne, odgovorne i predane osobe koje imaju konstruktivnu ulogu u društvu. Nominirao sam ih jer kontinuirano doprinose obrazovanju djece i mladih, te pomažu oblikovati pojedince u odgovorne građane i članove lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice – poručio je Picula. Savez izviđača Hrvatske ove godine kreće i s do sad najvećim pošumljavanja opožarene Dalmacije.

– Ova nominacija za nas je velika čast i priznanje. Naša je zadaća učiti mlade odgovornosti, skromnosti, timskom radu, poštivanju drugih i njihovih različitosti te ljubavi prema prirodi i zajednici. Druženje s našim prijateljima izviđačima iz Europe i svijeta pruža nam priliku međusobno upoznati druge kulture i običaje, a našim mladima omogućiti brojna nova prijateljstva i iskustva – rekao je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

izvor: www.24sata.hr