U Križu i okolici je od 06. do 08. travnja, nakon devet godina pauze, održano 18. Kriško orijentacijsko takmičenje, KOT. KOT je bio II. kolo izviđačke lige Saveza izviđača Hrvatske za mlađu i stariju kategoriju.

Na natjecanju je sudjelovalo 35. ekipa, 18. u starijoj i 17. u mlađoj kategoriji iz 18. odreda. Po prvi puta su na KOT-u sudjelovali odredi iz susjednih zemalja, odred izviđača „22. April“ iz Banja Luke i odred izviđača „Lola“ iz Niša.

Mlađe ekipe su bile smještene u vatrogasnom domu u Novoselcu. Poslije cjelodnevnog natjecanja na stazi i nadmetanja u sportskim disciplinama, mlađe su ekipe imale priliku pogledati pred premijeru filma Gaston u Kriškom kinu, nakon čega su u sklopu kino dvorane održali i večernji kulturno-zabavni program.

Starije ekipe su bile smještene u domu u Križu. Njihova staza je bila malo duža te su od starta u Staroj Marči do cilja u Križu prohodali oko 17 kilometara. Za večernje druženje osiguran je bio poseban prostor kako bi se svi koji su to željeli mogli u miru naspavati i odmoriti za natjecateljska uzbuđenja. Nedjelja je bila rezervirana za sportske discipline gdje su im se pridružile i mlađe ekipe koje su zdušno navijale za sve natjecatelje.

Nakon napete i uzbudljive borbe u svakoj disciplini i vrlo male razlike u bodovima…

U mlađoj kategoriji poredak je bio sljedeći:

  1. mjesto osvojila je ekipa Willy Willy, XV. S.D.I. Tornado, Zagreb s 1464.4 bodova

  2. mjesto osvojila je ekipa Rožata, O.I.P. Posejdon, Split s 1343.2 bodova

  3. mjesto osvojila je ekipa Jazavci, O.I. Sirius, Varaždin s 1299.7 bodova

U starijoj kategoriji poredak je bio sljedeći:

  1. mjesto osvojila je ekipa MLM, O.I. 3.Maj i O.I. Primorje, Rijeka s 2508.9 bodova

  2. mjesto osvojila je ekipa Napalm, O.I. Plamen, Zagreb s 2484.7 bodova

  3. mjesto osvojila je ekipa Vatra, S.K. Split, Split s 2434.6 bodova.

Drvene medalje za četvrto mjesto osvojile su ekipe Grizli, S.K. Marjan, Split u mlađoj kategoriji i Pravodobni, O.I.P. Spinut, Split u starijoj kategoriji. Zadnje ekipe u obje kategorije su za uspomenu dobile fenjer, a prva tri mjesta u obje kategorije su dobila medalje i pehare/plakete dizajnirane posebno za ovo natjecanje. Svi sudionici su dobili za uspomenu majicu i amblem akcije, a sve ekipe su dobile i još poneki poklončić za uspomenu na akciju.

Ovu akciju bi teško mogli provesti bez potpore Saveza izviđača Hrvatske te iznimne potpore i podrške Općine Križ na čelu s načelnikom Markom Magdićem i osnovne škole Milka Trnina na čelu s ravnateljem prof. Zlatkom Hasanom.

Bodovne liste i jedan dio slika možete pronaći na sljedećoj poveznici http://kot2018.website2.me/galerija

Ujedno se zahvaljujemo i svim volonterima koji su pomogli u organizaciji ovog nezaboravnog natjecanja! Nadamo se da ste svi uživali i vidimo se ponovo sljedeće godine u Križu!