Seminar za operativne voditelje i prvi vikend tečaj za vođe družina i načelnike odreda je održan  9. i 10.  ožujka 2019. godine u  Domu Crvenog križa Sljeme, Zagreb.

Seminar i tečaj je započeo uvodnim pozdravom i predstavljanjem novog načelnika za naobrazbu, a također i predstavljanjem novog/starog voditeljskog tima.

Seminar je započeo zanimljivom  temom Micro bitovi u izviđačkom životu (Roman Avdagić), nastavljeno je u istom tonu s Duhovnost u izviđačkom programu i dramske vježbe (Davorina Bakota), nakon toga sudionici su otišli u međunarodne vode s temom Predstavljane Europske skautske konferencije i međunarodna suradnja (Tanja Tutić). Popodne je prošlo u laganijem ozračju uz teme Igra – radionica i Kreativne radionice i Vođena fantazija na sastancima jata i patrola (Roberta Selihar, Filip Kovačević i Paula Marković). Prije večere su svi sudionici imali priliku se upoznati s novim sustavom naobrazbe (voditeljski tim) i upoznati su sa Zborovanjem koje će se održati ove godine u Osijeku (Monika Feher). Završili smo uz odličnu atmosferu na KZP-u.

Drugi dan smo započeli uz temu Forum mladih – izviđački voditelji i društvene mreže (Filip Kovačević), a zatim tema koja podigla veliko zanimanje među sudionicima Predstavljanje programa za TVJ i TVP  kroz Izviđački put izazova (Davor Iščić). Druženje smo završili za sve sudionike uz izviđački pub kviz (Gorana Kukić), nakon kojeg je provedena evaluacija seminara.

Tečaj za načelnike odreda je započeo s temama SIH (Tamara Karlović), Temeljne osobine izviđačkog pokreta (Stanko Horvat), Volonteri (Aleksandar Tutić),

Zadatci, ovlasti i odgovornosti odraslih volontera u udruzi (Marijan Pavić), Licenciranje i naobrazba (Davorina Bakota), a nastavljeno je uz opuštajuću atmosferu na radionica – praktični rad (Roberta Selihar, Filip Kovačević i Paula Marković).

Sljedeći dan je započela tema Program SIH-a (Davor Iščić i Stanko Horvat).

Tečaj za vođe družina je imao sljedeće teme SIH (Tamara Karlović), Temeljne osobine izviđačkog pokreta (Stanko Horvat), Duhovnost u izviđačkom programu i  (Davorina Bakota), Djeca i mladi (Smail Hibeljić), Osnivanje družine (Stanko Horvat) i Oblici rada (Filip Kovačević).

Drugi dan je bio kao i kod načelnika s temom Program SIH-a (Davor Iščić i Stanko Horvat). Izviđački pub kviz.

Osamdesetak sudionika je prošlo kroz  razne radionice i različita zanimljiva predavanja koja će im pomoći u daljnjem radu.

Atmosfera na Seminaru bila je odlična, a tome je doprinio voditeljski tim i sami sudionici.

Zaključno, Seminar je uspješno organiziran i proveden.

Smail Hibeljić

načelnik za naobrazbu SIH-a

FOTO GALERIJA SOK i TOV