U Valetti (Malta) od 29. do 31. ožujka održana su dva bitna događaja Europske Regije WOSM-a s oko 140 sudionika iz 36 zemalja, na kojem su sudjelovala dva predstavnika Saveza; Tanja Tutić (Načelnica za međunarodnu suradnju) i Tomislav Ceronja (direktor 23. Europske skautske konferencije).

U petak se održao izvanredan sastanak, Konferencija, na kojoj su bile izglasane pojedine stavke vezane za promjene dva bitna dokumenta Regije: Statut (Constitution) te Pravilnik o procedurama (Rules of Procedure). Većina izglasanih izmjena bile su “šminka” ili bolje objašnjenje pojedinih članaka te pokoja izmjena nekih vremenskih razdoblja. Najvažnije pitanje (o čemu se priča već neko vrijeme) bilo je usklađivanje Europske Konferencije sa Svjetskom (svojevrsno razdvajanje s konferencijskim ciklusom WAGGGS-a), kako bi godinu nakon Svjetske bila Europska i pratila vremenski promjene i odluke. To ipak nije izglasano.

U petak poslije podne uslijedio je glavni program okupljanja na Malti – Simpozij Europske skautske regije WOSM-a. Na Simpoziju je predstavljen nacrt “Regionalnog skautskog plana” o kojem se podrobno diskutiralo, sve u manjim radnim grupama koje su davale konkretne prijedloge za dopunu. Sudjelovali su volonteri koji su ga kreirali, članovi Europske uprave te svi prisutni sudionici.

Okupljanje na Malti bilo je i odlična prilika da se predstavnici Jugoistočne skautske regije Europe sastanu te konkretiziraju dosadašnje djelovanje. Prvi zadaci su podijeljeni, nastavak suradnje je neupitan!

Nedjelju ujutro smo iskoristili za prezentaciju Europske konferencije koja će se održati u Splitu, a čiji domaćini smo upravo mi – Savez izviđača Hrvatske!

Aktivnosti su polučile pravi brainstorming, puno ideja i konkretnih prijedloga.

Nastavak slijedi u kolovozu u Splitu.

Tanja Tutić