Od 5. do 7. travnja članovi Odreda izviđača “Siniša Pavković” iz Križa bili su domaćini 19. KOT-a, odnosno 2. kola državne izviđačke lige za mlađu i stariju kategoriju.

Općina Križ dobro je poznato okupljalište izviđača iz cijele Hrvatske i šire što dokazuje i odaziv od 25 ekipa u dvije kategorije.

Tijekom vikenda, mlađi izviđači su se orijentirali od Križa preko D. Prnjarovca do Novoselca stazom dugom 5 kilometara, dok su stariji prolazili prekrasnim moslavačkim krajem sa startom u G. Jelenskoj.

Staza za starije prolazila je preko Jelengrada, Potrenke, Grabrovečke kose, Košute, Kopčić brda te je završila u Ruškovici, ukupne dužine od oko 16km. Iako zahtjevna pokazala je sve čari moslavačkog gorja, te su neke ekipe stazu uspjele proći u zadanom vremenu dok su neke otišle i u noć, ali su je ipak završile.

Nedjeljni dan protekao je u odrađivanju sportskih zadataka poput brzinskog podizanja i rušenja šatora, vezanja čvorova.

Ovogodišnji pobjednici u mlađoj kategoriji ekipa je Maestral iz XV. SDI „Tornado“ (Zagreb), drugi su bili članovi patrole Oganj OI „Plamen“ (Zagreb), a treći ekipa Kalina OI „Borongaj“ (Zagreb).

U starijoj kategoriji prijelazni pehar nose članovi ekipe Vitri iz SK „Marjan“ (Split), druga je ekipa 1.RNOUB OI „3. Maj“ (Rijeka), a treća ekipa Mravi OI „Javor“ (Zagreb).

I ove godine nosimo međunarodni karakter te nam je izrazito drago da su nas posjetile ekipe iz Banja Luke (RSK) te ekipa iz Niša (RS).

Ovogodišnje natjecanje je logistički bilo najzahtjevnije za organizatore, te sve ovo ne bi bilo moguće bez volontera koji su ove godine bili u velikom broju. Ukupno u organizacijskom dijelu uz domaćine sudjelovalo je još 20 volontera iz ostalih izviđačkih jedinica.

Završnici natjecanja, odnosno podjeli priznanja sudionicima i nagrada najboljima, nazočio je i Općinski načelnik Marko Magdić. Načelnik je organizatorima, Izviđačkom odredu “Siniša Pavković” iz Križa, zahvalio na uspješnoj organizaciji još jednog KOT-a za kojeg će i nadalje, istaknuo je, imati podršku Općine Križ.

Aleksandar Tutić-Tuto

Više fotografija možete pronaći u Flickr albumu.