U utorak, 9. travnja, u solinskoj gradskoj vijećnici organizirano je potpisivanje povelje “Solin Grad prijatelj izviđača”. Sporazum su potpisali gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević i predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić Frketić. Ovim činom potpisivanja Grad Solin postao je prvi grad u Hrvatskoj u kojem djeluju izviđači, a koji je dobio ovu titulu. Prije Solina, općina Kamanje proglašena je prvom općinom prijateljem izviđača, a grad Sisak dobio je titulu prvog grada prijatelja izviđača.

Gradonačelnik Ninčević nije mogao sakriti oduševljenje potpisivanjem sporazuma. “Najprije želim istaknuti zadovoljstvo činjenicom da smo danas potpisali sporazum na projektu Grad-prijatelj izviđača. Ovo za mene osobno kao gradonačelnika i za grad Solin znači mnogo. S jedne je strane priznanje za dosadašnji rad, vrlo uspješan rad koji imamo sa Odredom izviđača pomoraca Posejdon iz Solina. To je zapravo plod dugogodišnjeg rada i suradnje na mnogim projektima koja traje više od 10 godina.

Krajem prošle godine zajedno smo sudjelovali u pripremi jedne iznimno vrijedne akcije, a to je pošumljavanje opožarenog područja na području Kučina, na području našeg grada. Organizator su bili izviđači Posejdona. Grad se aktivno uključio, kao i mnoga djeca, prije svega s područja naših osnovnih škola.

Članovi Posejdona aktivno sudjeluju i u radu Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području grada Solina i gotovo da nema aktivnosti u koje oni nisu uključeni. Mnoga ova postignuća, posebno što se tiče rada s mladima, ne bi bila moguća bez njihovog aktivnog sudjelovanja. To potvrđuje i činjenica da je u ovih desetak godina gotovo 400 djece prošlo kroz njihove redove, odnosni bili su članovi odreda, a i trenutno ih ima gotovo stotinjak.

Kao što sam rekao, potpisom ovog sporazuma, mi se obvezujemo i dalje razvijati tu suradnju. Prije svega na tragu volontiranja i na tragu ulaganja u izviđače, osiguravajući im i druge uvjete, kako bi njihov rad bio još svrsishodniji i puno sadržajniji, kako bi i mi kao Grad mogli kroz njih razvijati mnoge projekte, poglavito što se tiče djece i mladih. Još jedan put zahvaljujem se izviđačima Hrvatske, posebno odredu s područja našeg grada,” rekao je Ninčević.

Lidija Pozaić Frketić pohvalila je odnos Solina i aktivnosti solinskih izviđača, “Solinski izviđači, osim što rade na svojim redovitim aktivnostima, sudjeluju u nastavi u prirodi, raznim odborima, prevencijama dječjeg kriminaliteta, rade na neformalnom obrazovanju i u suradnji su sa sve tri osnovne solinske škole. Posljednjih desetak godina, koliko djeluju izviđači u Solinu, postoji izrazito velika suradnja između grada i izviđača. Ova titula kruna je dosadašnje sjajne suradnje, a nadamo se i motivacija za sve buduće aktivnosti.”

Emotivan je bio Igor Spetić, predsjednik Odreda izviđača pomoraca Posejdon Solin, “Moram vam reći vrlo emotivno sam doživio sve to. Ne bi čovjek rekao da se u 10 godina toliko puno može napraviti. Toliko je mladih ovoga grada prošlo kroz sam odred, toliko ih je sada u njemu u ovom trenutku. Jedna velika čestitka svima njima na ostvarenom. Kad krenemo nabrajati, izgleda da je to samo izviđački program, međutim to je mnogo aktivnosti koje provodimo s gradom, od grad prijatelja djece, dječje prevencije kriminaliteta, Erasmus projekata, razmjene mladih (5 organiziranih), treninga za trenere, Dana obitelji, Dana sporta, Otvorenih dana, Male Gospe, Betlehemskog svjetla, koordinacije sa svim školama, terenskih nastava…”

Projekt „Gradovi i općine prijatelji izviđača“ provodi Savez izviđača Hrvatske uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Svjetske organizacije izviđačkog pokreta (WOSM). Projekt se nastavlja, a mnogi gradovi i općine već „stoje u redu“ da na ovaj način formaliziraju suradnju s izviđačima u svojoj sredini, ili pak da pomognu u osnivanju novih izviđačkih udruga i njihovom budućem djelovanju.

Fotografije preuzete s portala dalmacijadanas.hr.