13. i 14. travnja u prostorijama SIH-a održan je drugi vikend tečaj za vođe družina i načelnike odreda.

Bilo je vrlo radno, aktivno i zanimljivo. Kako je ovaj vikend u SIH-u bio doista buran i aktivan u naš su se rad uvjerili i predstavnici WOSM-a koji su bili u uredu Saveza na radnom sastanku.

Tečaj vođa družina započeo je predavanjem Lik, uloga i odgovornost vođe družine te Družinski izlet i bivak (Filip Kovačević), zatim Metode rada s družinom (Roberta Selihar) i Osnivanje družine (Davor Iščić). Popode je također prošlo u radnoj atmosferi uz Planiranje rada družine (Ratko Štefek), Rješavanje sukoba i neprimjereno ponašanje (Gorana Kukić), Vještina komuniciranja (Smail Hibeljić).

Nedjelja je započela uz predavanje Družinska administracija (eskaut) (Zdravko Crnković) i Upravljanje rizikom na izviđačkoj aktivnosti (Davor Iščić). Tečajci su nastavili samostalno raditi na zadanim projektima i zadatcima.

Tečaj za načelnike odreda počeo je s temama Izviđačka udruga (Davor Iščić), Širenje izviđačke organizacije (Alen Konjević), Zakonski propisi RH važni za djelovanje izviđačke udruge (Mirela Varović), Vještine planiranja (Ratko Štefek). Popodnevne su teme bile malo lakše; Kako uspješno voditi tim (Davorina Bakota), Timski rad (Smail Hibeljić), Vještina komunikacije (Smail Hibeljić).

Nedjelja je započela vrlo zanimljivim temama i praktičnim radom, Analiza praktičnih radova (Gorana Kukić), a posebno zanimljivo je bilo Izviđači u zajednici (Gorana Kukić) i Izviđači u zajednici praktično (Gorana Kukić, Davor Iščić i Smail Hibeljić), gdje su tečajke pokazale sposobnost pravilne komunikacije i pristupa u aktivnostima u lokalnoj zajednici.

U subotu je organiziran okrugli stol na kojem su uz sve tečajce TVD i TNO, bili voditeljski tim Gorana Kukić, Davor Iščić, Smail Hibeljić, zatim predavač Alen Konjević i posebni specijalni gost predsjednica SIH-a Lidija Pozaić.

Tečajci su otvoreno pričali o problemima s kojima se susreću, tražili su razne informacije koje su ih zanimale, na koje su dobili odgovor i potaknuti su na daljnju suradnju i uključenost u rad našega Saveza.

Sva predavanja i sam tečaj ocijenjeni su visokim ocjenama. Rastali smo se uz želju da nam sljedeći vikend u lipnju bude još bolji.

Načelnik za naobrazbu, Smail Hibeljić.