Članovi hrvatskog kontingenta koji će nas ovo ljeto predstavljati na 24. Svjetskoj skautskoj smotri u Sjedinjenim Američkim Državama, protekli su vikend imali pripremno druženje prije velikog puta na koji se spremaju. 4. i 5. svibnja u Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem okupilo se 77 sudionika, vođa patrola te članova uprave.

Vikend smo iskoristili za međusobno bolje upoznavanje i povezivanje članova kontingenta, detaljne pripreme za putovanje i život na Smotri, ali nije nedostajalo ni zabave.

Druženje je započelo kratkom igrom za upoznavanje, potom nekim općenitim detaljima o putovanju i boravku u SAD-u.

Poslije ručka teta Vesna nam je održala radionicu pjevanja. Uvježbali smo pjevanje hrvatske himne, himne izviđača te jedne pjesme Daleke obale, s kojima ćemo se tamo predstaviti. Na početku nismo zvučali baš sjajno i bilo je pravo čudo da teta Vesna nije dala petama vjetra. No nakon pola sata s čudotvorkom, čak smo i sami sebe iznenadili činjenicom da zapravo možemo zvučati poprilično dobro.

Uslijedile su kružne radionice na kojima nas je Alen detaljnije upoznao s programom, a Mirela s organizacijom prehrane, odnosno načinom na koji ćemo tamo nabavljati i pripremati hranu. S Ladom smo diskutirali o predstavljanju Lijepe naše na Danu kulture, a Dena je na sebe preuzeo važna pravila sigurnosti tijekom putovanja i boravka u Americi, kako nam ništa ne bi pokvarilo dobar provod.

Prije večere smo imali i družinske sastanke na kojima smo razgovarali o simboličkim okvirima za imena družina, prema kojima ćemo formirati i imena patrola. Neki su se uspješno dogovorili, neki malo manje uspješno, ali do polaska će sigurno sve biti riješeno.

Dan smo završili Pub kvizom koji je za nas osmislio i vodio Kuba. Pitanja su bila vezana uz Ameriku i svi smo imali priliku naučiti nešto novo. Prije povečerja proglašeni su pobjednici, koji su dobili i simbolične nagrade.

Drugo nam jutro vrijeme nije baš bilo naklonjeno, tako da smo morali odustati od sportskih igara. Lada nam je stoga pobliže objasnila što nas čeka tijekom Home Hospitalitya u New Jerseyu. A sudionici su imali priliku postaviti sva pitanja koja su ih mučila vezana uz putovanje.

Potom je stvar preuzela Helena koja je pripremila zanimljiv kviz “Volim Hrvatsku”, gdje smo svi mogli testirati svoje znanje o našoj domovini. Shvatili smo da o nekim područjima baš i ne znamo toliko koliko bi trebali, dok smo u nekim drugima briljirali. U svakom slučaju, bilo je puno smijeha.

Preostalo nam je još malo vremena za druženje i međusobno upoznavanje.

Poslije ručka očistili smo školu i razišli se kućama, s nestrpljenjem očekujući 16. srpanj i ukrcavanje u avion. Nakon gotovo tri godine, preostalo nam je još svega 75 dana do najveće izviđačke smotre na svijetu, gdje ćemo se 12 dana družiti s više od 40.000 izviđača iz cijelog svijeta.

Svjetska skautska smotra, 24. po redu, održava se u Summit Bechtel Reserwe u Zapadnoj Virginiji. Po prvi put, Jamboree će zajedno organizirati izviđači tri države: SAD-a, Kanade i Meksika. Hrvatski kontingent broji 94 člana; 74 sudionika u dobi od 14. do 18. godina, 8 vođa patrola, 8 članova uprave te 4 člana IST-a (International Service Team-a) iz svih dijelova Hrvatske. Osim Zapadne Virginije, posjetit će New York, New Jersey te Washington.

Ovim se putem još jednom zahvaljujemo Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda na gostoprimstvu.