24. Svjetska skautska smotra održala se u Zapadnoj Virginiji u Sjedinjenim Američkim Državama od 22. srpnja do 2. kolovoza ove godine. Ovaj jedinstveni događaj poput Olimpijade održava se svake četiri godine u drugoj državi, a po broju sudionika koje okuplja treće je najveće okupljanje na svijetu. Nakon Švedske i Japana, čast je pripala skautima iz Kanade, Meksika i SAD-a da zajedničkim snagama omoguće svojim kolegama iz cijelog svijeta jedno nezaboravno iskustvo.

94 predstavnika Saveza izviđača Hrvatske otputovalo je u SAD na ovo veliko događanje. Osim 74 maloljetna sudionika, kontingent su činili i 8 vođa patrola, 4 člana međunarodnog volonterskog tima (International Service Team – IST) te 8 članova uprave (Contingent Management Team – CMT).

Naši su izviđači imali priliku družiti se i razmjenjivati iskustva s 45 tisuća skauta iz 150 zemalja svijeta. Isto su tako sudjelovali na brojnim aktivnostima i radionicama poput ronjenja, zip linea, penjanja na stijene, streljaštva, streličarstva, raftinga… Osim sportskih aktivnosti, sudionici su imali priliku učiti o miru, o prvoj pomoći, o pticama Amerike, o solidarnosti, sudjelovati u mnoštvu raznih vjerskim događaja, učiti na praktičnim primjerima o kemiji, fizici, sudjelovati u raznim kvizovima, učiti plesati ili svirati na najrazličitijim instrumentima iz gotovo svih krajeva svijeta.

Otvaranju smotre prisustvovao je i Bear Grylls, najpoznatiji izviđački ambasador. Održao je inspirirajući govor u kojem je naglasio kako su baš izviđači glavni pokretači pozitivnih promjena diljem svijeta te kako nikada ne smiju odustati u svojim nastojanjima da ovaj svijet učine boljim mjestom.

Slogan koji koristi Svjetska organizacija skautskog pokreta jest Creating a better world a zahvaljujući maštovitosti i profesionalnosti djelatnika agencije Bruketa, Žinić & Gray, mi smo koristili verziju CROATing a better world i bili izuzetno zamijećeni.

Osim izvrsnog slogana koji smo nosili na majicama i hudicama, naši su izviđači bili prepoznatljivi i po šeširićima na kvadratiće, po svojoj vedrini, po društvenosti kao i po želji da pomognu bilo svojim novim bilo starim prijateljima. Zanimljivo je i da su poseban odnos izgradili i sa crnim medvjedom koji je redovito navraćao u jedan od dva kampa u kojem su bili naši sudionici.  Prvi dan straha i pojeden doručak kasnije se pretvorio u prilično miran suživot.

Na Smotri je održan i Dan kulturne razmjene tijekom kojeg su svi sudionici predstavljali svoje države, kulturu, poznate prehrambene proizvode te neke nacionalne igre. Oba su logorska kruga naših izviđača bila izuzetno dobro posjećena te su ostali skauti bili oduševljeni slanim i slatkim zalogajima koje su im pripremili. Posebno se zahvaljujemo predstavništvu Podravke u Americi koji su nam velikodušno ustupili svu potrebnu hranu. Kao posebnost, svi posjetitelji imali su priliku odigrati izviđačku verziju Sinjske alke. Izviđači su trčali u paru, jedan (konj) je nosio drugog (alkara) na “krkeču”, tj. na leđima i on je gađao alku. Najuspješniji sudionici dobili su prigodne suvenire za nagradu, a njih su nam osigurali HTZ Sinj i Muzej Sinjske alke.

Prirodne ljepote kao i povijest Hrvatske s posebnim guštom prezentirali smo na našem štandu u izložbenom dijelu Summita. Svi koji su nas posjetili mogli su naučiti gdje je smještena Lijepa naša, odakle dolazi Dalmatinski pas, saznati priču o nastanku kravate te naučiti vezati dvostruki Winsdor čvor za manje od deset sekundi. Za one koji su htjeli još informacija pripremili smo priču o Ivanu Vučetiću a mogli su ponijeti i svoj otisak prsta za uspomenu zahvaljujući našem izviđačkom prijatelju Indijancu. Turističke informacije i promidžbu naše domovine upotpunili smo mnoštvom prospekata i sitnih poklona koje su nam osigurali iz Ministarstva turizma kao i Hrvatske turističke zajednice. Naš su stand posjetili i pohvalili nas gosp. Ahmad Alhendawi, te gosp. Craig Turpie, predsjednik Svjetske skautske uprave.

Na zatvaranju Smotre govore su održali glavni tajnik Svjetske organizacije skautskog pokreta gosp. Ahmad Alhendawi, te gosp. Ban Ki-Moon, bivši Glavni tajnik Ujedinjenih naroda. Sudionike su zabavljale svjetski poznata acapella grupa Pentatonix te plesna atrakcija Light Balance, finalist showa Američki Supertalent, nakon čega je uslijedio petnaestominutni vatromet. Predivne svjetlost s neba osvjetljavala je mnoštvo izviđača koji su se tu noć opraštali od svojih novih prijatelja uz nadu u ponovni susret.

Prije same Smotre članovi Saveza izviđača Hrvatske proveli su četiri dana u New Yorku te dva u gradiću Chethamu u New Jerseyu. Uz pomoć našeg zagrebačkog prijatelja Branimira, izviđača koji je odselio u Ameriku, u svojim kućama su ih ugostile američke skautske obitelji. Kratki boravak u Chathamu oduševio je sve, i naše članove kao i američke obitelji. Toliko su se povezali u ta dva dana da je bilo teško oprostiti se i nastaviti s putovanjem. Ali uz čvrsto obećanje da će se suradnja nastaviti bilo je lakše otići u Zapadnu Virginiju.

Nakon 12 dana Jamboree-a, ovu nezaboravnu avanturu izviđači su završili trodnevnim posjetom Washingtonu, nakon čega su se vratiti svojim domovima prepuni dojmova i uspomena za cijeli život.

Zahvaljujemo upravi kontingenta na izvrsnoj organizaciji putovanja i vođenju ove aktivnosti te roditeljima sudionika i svim donatorima koji su pomogli odlazak našeg kontingenta – Globtik Express Agency, Maritimae Regionis, Grafik.net, Raiffeisen Hrvatska, Jadran stanovi dd, Pasat, Brguljan doo, Zorovic maritime, MCI, Radison Blu, Vineta, Geotehna, Končar, Brodometalurgija, Podravka, Erste banka, Atlantic Grupa d.d.

Više fotografija možete pronaći na Flickr stranici Saveza.