U vremenskom razdoblju od 6. do 10. srpnja održana je Šumska škola za mlade voditelje regije Sjever. Regionalna Šumska škola bila je završni dio ovogodišnjeg tečaja za vođe jata i vođe patrola naše regije. Provedena je na prekrasnim livadama i šumama oko potoka Stančevac, u podnožju Petrovog Vrha kraj Daruvara (selo Bijela, općina Sirač), u sklopu redovnog šumskog logorovanja Odreda izviđača „Sirius“.

Od počenih devetnaest tečajaca, koji su prisustvovali prvom vikendu u Varaždinu, na samoj Šumskoj školi sudjelovalo je njih dvanaest iz tri izviđačke udruge, Odreda izviđača „Kamengrad“ (tri tečajca), Udruge skauta „Sv. Juraj“ (četiri tečajca) te Odreda izviđača „Sirius“ (pet tečajaca).

Tečajci su svaki dan imali dosta obaveza, pa su tako morali voditi prethodno pripremljene patrolne i jatne sastanke, provesti sa poletarcima ili izviđačima jedan izazov po IPI-u, podići i urediti svoj logorski krug i slično. Najveći izazov za sve tečajce bio je napraviti krevete od priručnog materijala na kojima su noćili tijekom Šumske škole. Osim kreveta tečajci su izrađivali i police i druge jednostavne patente te su osiguravali svoj mali logorski krug od potencijalne nadolazeće bujice. Kako su u tome uspjeli ili nisu uspjeli može se vidjeti na FB stranici O.I. „Sirius“.

Večernje aktivnosti bile su su kulturno-zabavni programi uz logorsku vatru ili druženje uz društvene igre.

Osim praktičnog rada održano je i par predavanja pa su tako predavači bili Damir Varga i Lovorka Ivanković, a kao vođa patrole tečajaca pomogao je Jan Kekez. Održana su predavanja iz modula Napredno planiranje izviđačkih programa, Neprimjereno ponašanje i Pristupačnost izviđačkog programa.

Na kraju Šumske škole prisutnim tečajcima koji su obavili sve pred njih postavljene zadatke podijeljene su potvrde o uspješno završenom Tečaju za vođe jata i vođe patrola.

Puno uspjeha i sreće u budućem radu u svojim izviđačkim udrugama tečajcima želi…

Marjan Pavić,
voditelj tečaja