Svečanim otvorenjem na Tvrđavi Gripe u 19 sati i službeno počinje 16. Europska skautska konferencija u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske.

Europska skautska konferencija (16. European Guide and Scout Conference), zajednička konferencija europskih regija dviju svjetskih organizacija WAGGGS-a i WOSM-a , koja se od 24. do 28 kolovoza održava u Splitu jedno je od najvećih događanja međunarodnog karaktera u Hrvatskoj ove godine. Održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Hrvatskog Sabora, Gordana Jandrokovića.

Svečanost otvorenja Konferencije održava se večeras, u subotu 24. kolovoza 2019., na Tvrđavi Gripe. Oko 520 predstavnika nacionalnih skautskih organizacija iz 51 europske zemlje i članova europskih ureda WOSM-a i WAGGGS-a te više od 120 volontera, uglavnom članova SIH-a, pozdravit će predstavnici Saveza izviđača Hrvatske, WOSM-a i WAGGGS-a te izaslanici predsjednika hrvatske Vlade, Sabora i gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske.

Nakon protokolarnog programa, oko 630 sudionika Konferencije i volontera okupit će se oko logorske vatre i zajedno zapjevati, čime će otvorenje Konferencije biti zaista jedinstveno.

Zajedničkom sjednicom WOSM-a i WAGGGS-a te brojnim radnim susretima timova Konferencija s radom započinje u nedjelju, kada će se u večernjim satima predstavnici nacionalnih skautskih organizacija predstaviti na internacionalnoj večeri.