Više od 450 izviđača, predstavnika nacionalnih skautskih organizacija iz 51 europske zemlje i organizatori iz europskih ureda WOSM-a, WAGGGS-a te organizatori iz SIH-a sudjelovali su u subotu na svečanosti otvorenja 16. Europske Skautske Konferencije u Splitu, u povijesnom ambijentu tvrđave Gripe.

„Sretni smo što Vas možemo ugostiti u Splitu kako bismo zajedno planirali budućnost skautizma u Europi“, riječi su kojima je Konferenciju otvorila Lidija Pozaić-Frketić, predsjednica Saveza izviđača Hrvatske. Predstavnici Europske regije Svjetske organizacije skautskog pokreta (WOSM) i Svjetske asocijacije djevojaka vodiča i djevojaka skauta (WAGGGS) okupljaju se svake tri godine na regionalnoj Konferenciji kako bi kreirali strategiju razvoja za obje organizacije. Konferencija je ujedno i glavna skupština čiji je ishod odobrenje trogodišnjeg regionalnog plana i izbor članova Europskih skautskih uprava obje organizacije. Split je ove godine domaćin Europske Skautske Konferencije koja se održava od 24. do 28. kolovoza 2019. godine.

Nakon višemjesečnih priprema i iščekivanja konačno je otpočela 16. Europska Skautska Konferencija u sunčanom Splitu. Domaćinski tim s više od 120 volontera iz Hrvatske, ugostio je izviđače iz gotovo svih država Europe, kao i nekoliko izviđačkih delegacija s drugih kontinenata. Delegati su se okupili u Splitu kako bi raspravljali i glasovali o prioritetima skautizma u Europi u naredne 3 godine.

„Lako je osjetiti dobre vibracije i pozitivan duh koji vlada među vama“, poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je u svojstvu izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i kao predsjednik Počasnog organizacijskog odbora sudionicima zaželio dobrodošlicu. U svom govoru ispunjenom emocijama i ponosom zbog toga što je upravo grad Split domaćin ove Konferencije podsjetio je prisutne na stoljetnu tradiciju skautizma u Splitu. Sudionicima Konferencije ovom su se prigodom obratili i dr. sc. Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport, kao izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, te izaslanik Predsjednika Hrvatskog Sabora, Saborski zastupnik Ante Bačić, koji su izrazili dobrodošlicu europskim i međunarodnim gostima.

U prostoru spektakularne tvrđave Gripe, 620 mladih ljudi u šarenim odorama, kao i onih koji više nisu mladi, ali se još uvijek tako osjećaju, stjecalo je te večeri nove prijatelje, smiješilo se i slavilo zajedništvo u različitosti.

“Dobrodošli na Konferenciju na kojoj ćete učiti, razmjenjivati znanje i stjecati nove prijatelje. Prakticirajmo ovdje demokraciju i gradimo zajedno budućnost naših dviju organizacija”, izjavila je Marjolein Sluijters, Predsjednica europske regije WAGGGS-a, uz koju se sudionicima obratio i Kevin Camilleri, Predsjednik europske regije WOSM-a.

Ceremonija otvorenja završila je zanimljivim i informativnim obilaskom tvrđave Gripe i Hrvatskog pomorskog muzeja, a potom su se izviđači okupili oko improvizirane logorske vatre uz koju su zajedno zapjevali međunarodno poznate pjesme. Domaćini iz Splitskog skautskog zbora gostima su priredili interesantnu izviđačku izložbu u šatorima, a uz to mnogi su iskoristili priliku fotografirati se na palubi broda Bakar na Gripama.