Treći dan 16. Europske skautske konferencije u Splitu zaključen je posjetom i druženjem sudionika na Klisu.

Srednjovjekovna kliška tvrđava jedan je od najcjelovitijih primjera fortifikacijske arhitekture koja najizvornije odiše poviješću. Svaki kamen posjetitelje vraća u vrijeme hrvatskih kneževa koji su u njoj stolovali, a prekrasan pogled na Split, Solin i Kaštela povezuje je sa sadašnjošću. Upravo u tom pogledu i doživljaju hrvatske gastro-povijesne tradicije uživali su u ponedjeljak navečer sudionici 16. Europske skautske konferencije, predstavnici nacionalnih skautskih organizacija iz 51 europske države.

Tvrđava Klis jedna je od nekoliko atraktivnih lokacija u Hrvatskoj na kojoj je sniman popularni serijal Game of Thrones. Tako su gosti dočekani uz prigodnu glazbu u sjajnoj izvedbi puhača Kulturno glazbenog društva Mosor. Mnogi su iskoristili priliku i za fotografiranje s Daenerys, jednim od glavnih likova serijala.

Zalazak sunca te gradovi i more u pozadini, uz dalmatinsku pjesmu u izvedbi ženske klape Besida, omogućili su sudionicima događanja izuzetne kadrove za uspomenu na skautsku Konferenciju u Splitu. Nezaboravni će mnogima zasigurno biti i okusi Dalmacije, izraženi kroz domaći sir, pršut i soparnik, odnosno pitu od blitve čija receptura datira još iz doba obrane od Turaka, specijalitet iz dalmatinskih Poljica. Na ovo vrijeme sudionike su podsjetili i članovi povijesne postrojbe Kliški uskoci prikazom borbe mačevima i streličarstvom u kome su se mogli oprobati sudionici.

Prigodu za izlaganje i prodaju kvalitetnih proizvoda iz domaće radinosti, između ostalog likera, sira, meda i suvenira na platou u središtu mjesta dobili su lokalni OPG-i, a sudionici događanja kod njih su potrošili nešto novca kako bi iz Hrvatske ponijeli atraktivne suvenire i ukusne dalmatinske delicije. Podršku prezentaciji na Klisu hrvatskim su izviđačima pružili Općina Klis i Splitsko-dalmatinska županija, a tehničku potporu nesebično su pružili Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatski Crveni križ iz Splita.

Priprema događanja na Klisu zahtijevala je angažman velikog broja volontera, izviđača iz Hrvatske, prvenstveno članova Splitskog skautskog zbora i nekolicine volontera iz više prijateljskih zemalja, koji su unatoč vrućini odradili sjajan posao: priredili domjenak, postavili obilježja Konferencije na tvrđavi, postav izložbe izviđačkih fotografija te improvizirani izviđački logor u podnožju tvrđave Klis.

Ona sama bila je premala da bi odjednom prihvatila oko šest stotina sudionika Konferencije, predstavnika nacionalnih skautskih organizacija, djelatnika ureda WOSM-a i WAGGGS-a te volontera SIH-a, koji su program priređen za njih na više lokacija doživjeli u pokretu. Većina njih iskazala je otvoreno oduševljenje doživljajem i organizacijom događanja na Klisu, kao i cjelokupne Konferencije, što trud volontera čini višestruko vrjednijim i svrhovitim.

Pred sudionicima je slobodna večer u okviru koje im je ponuđen Beach party na plaži Bačvice i obilazak Muzeja Game of Thrones u Splitu, dok u srijedu, zadnjeg dana Konferencije predstoji završna plenarna sjednica dviju organizacija te završna svečanost u splitskom Đardinu.

Više fotografija možete pronaći na Flickr stranici Saveza.