Europska skautska konferencija u Splitu zaključena je izborima članova Uprava dviju regionalnih asocijacija koji će voditi Europsku skautsku regiju u predstojeće tri godine.

Članovi Europske skautske uprave mladi su ljudi strastveno opredijeljeni za principe dobrog upravljanja i suradnju s regionalnim uredima kako bi uspješno proveli trogodišnju izviđačku strategiju stoji u službenom priopćenju. Nacionalne izviđačke delegacije birale su između 10 kandidata te su izabrale 6 novih članova Uprave.

Prethodna četiri dana, u okviru Europske skautske konferencije u Splitu, vođene su konstruktivne debate o velikom broju tema koje su od vitalnog značaja za europsku skautsku regiju. Izviđaštvo, odnosno Scouting and Guiding, danas je bolje nego ikada povezano i važno za realnost mladih ljudi. U novom trogodišnjem Regionalnom skautskom planu velik je naglasak stavljen na uključenje održivosti okoliša kao fundamentalni prioritet skautizma. Projekti poput Boranke pokazali su veliku snagu koju izviđači imaju u zaštiti našeg planeta. Skautizam je odlučan u povećanju svojih napora kako bi se u predstojeće tri godine u akcijama za zaštitu okoliša angažiralo više od 2 milijuna volontera u Europi.

„Izviđaštvo je očito djelotvorno! Društvo daje važnost predanim i strastvenim mladim ljudima koji rade na rješavanju problema današnjice. Prije svega mislim na angažman toliko ljudi, mladih i starih, potaknutih željom da podrže pošumljavanje Dalmacije“, odličan je to poticaj za sve da rade na stvaranju boljeg, samoodrživog svijeta. Kako bi hrvatski izviđači rekli: “Croating a better world” – izjavio je David McKee, Regionalni direktor Europske skautske regije.

Predstavnici skautskih organizacija Europske regije: Svjetske organizacije izviđačkog pokreta (WOSM) i Svjetske asocijacije djevojačkih vodiča i izviđača (WAGGGS) okupljaju se svake 3 godine kako bi na zajedničkoj Konferenciji, koja je ujedno i glavna skupština zacrtali strateško usmjerenje obje organizacije, a očekivani rezultat Konferencije je odobrenje regionalnog plana i izbor članova Uprave europske skautske regije.

U sklopu zajedničke 16. Europske skautske konferencije WOSM-a i WAGGGS-a u Splitu je održana i 23. skautska konferencija zemalja europske regije WOSM-a na kojoj su izabrani članovi nove Europske skautske uprave u trogodišnjem mandatu 2019.-2022. godine. U nju su izabrani Julijana Daskalov (Sjeverna Makedonija), Joaquim Castro de Freitas (Portugal), Matthias Gerth (Švicarska), Lars Kramm (Njemačka), Martin Persson (Švedska) i Elena Sinkevičiūtė (Litva), koji su među sobom za predsjednika izabrali Larsa Kramma, dok je Martin Persson izabran za podpredsjednika Uprave Europske skautske regije.

Nova, Europska regionalna Uprava izabrana je i na 16. regionalnoj konferenciji WAGGGS-a. U novu upravu izabrane su Lilit Chilingaryan (Armenija), Stephanie Darmanin (Malta), Eline Marie Grøholt (Norveška), Agnes Kauer (Austrija), Paula Neher (Njemačka) i Petra Stipanič (Slovenija).

Dan su obilježila još dva za hrvatske izviđače zanimljiva događanja. Poslovni direktor SIH-a, Dan Špicer, sudionicima Konferencije predstavio je kampanju Boranka i akciju pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji, koja je kod prisutnih pobudila veliki interes, a prezentacija je zaslužila dugotrajan aplauz. Kao što je istaknuo David Mckee, Regionalni direktor Europske skautske regije, ova je akcija hrvatskih izviđača primjer skautske programske orijentacije okrenute prema budućnosti društva i našeg planeta.

Osobito svečano bilo je poslije podne, kada je u prostorima FESB-a potpisan Sporazum o suradnji između novoosnovane Zaklade izviđačkog prijateljstva, čiji je osnivač Savez izviđača Hrvatske i Europske skautske zaklade. Ovim sporazumom Europska skautska zaklada postala je Zlatni sponzor Zaklade izviđačkog prijateljstva. Ovom prigodom predsjednica Saveza izviđača Hrvatske, Lidija Pozaić, upravitelj Zaklade izviđačkog prijateljstva, Krešo Culjak i poslovni direktor SIH-a, Dan Špicer, postali su članovi Friends of Scouting in Europe (FOSE).

Nakon vrlo uzbudljivog dana, čiji je ishod dočekan s neizvjesnoću, ali i velikim veseljem te brojnim čestitkama izabranim novim dužnosnicima, okončan je slobodnom večeri za sve sudionike. Mnogi od njih prošetali su gradom, razgledali Dioklecijanovu palaču i Muzej Game of Thrones. Ipak, organizatori su im ponudili i druženje na gradskoj plaži Bačvice, odnosno Beach party koji je oduševio sudionike, osobito one mlađe. Mnogi su iskoristili ovu priliku i za noćno kupanje u moru, ples uz disko ritmove u izvedbi DJ-a ili za druženje i pjesmu uz gitaru do kasnih noćnih sati.

Predstoji još završni dan Konferencije na kojoj će biti doneseni zaključci i rezolucije te usvojen program zajedničkog djelovanja u predstojećem razdoblju, a Konferencija završava svečanošću u Đardinu i svečanom večerom za sve sudionike u srcu grada.

Više fotografija možete pronaći na Flickr stranici Saveza.