Završnom svečanošću u splitskom Đardinu, prekrasnom gradskom parku u srcu Splita te zajedničkom večerom za sudionike, članove Europskih skautskih ureda, dužnosnike i volontere Europska skautska konferencija privedena je kraju.

Nakon odvojenih plenarnih sjednica delegati WOSM-a i WAGGGS-a okupili su se u srijedu poslije podne na zajedničkoj sjednici s ciljem usvajanja rezolucija. U novom trogodišnjem Regionalnom skautskom planu velik je naglasak stavljen na održivost okoliša i prema tome usmjerene aktivnosti izviđača, kao fundamentalnom prioritetu skautizma. Osim toga, u okviru Europske skautske konferencije vođene su konstruktivne debate o velikom broju tema od vitalnog značaja za europsku skautsku regiju i skautizam uopće.

Novoizabrane uprave regionalnih europskih asocijacija WOSM-a i WAGGGS-a izabrala su nove čelne osobe. WOSM je tako povjerenje ukazao Nijemcu Larsu Krammu kao predsjedniku i Martinu Perssonu iz Švedske, novom podpredsjedniku Uprave Europske skautske regije, dok je u WAGGGS-u dužnost predsjednice preuzela Norvežanka Eline Marie Grøholt. Lilit Chilingaryan iz Armenije nova je potpredsjednica Europske regionalne uprave WAGGGS-a.

Posljednji dan 16. Europske skautske konferencije u Splitu bio je vrlo emotivan. U velikoj konferencijskoj dvorani FESB-a WOSM se svečano oprostio od Davida McKeea, koji je obnašao dužnost regionalnog direktora unazad petnaest godina. Kako bi mu zahvalila za kvalitetnu suradnju i kao uspomenu na ovu Konferenciju predsjednica Saveza izviđača Hrvatske obvezala je hrvatske izviđača zasaditi 250 stabala u Davidovo ime na ovogodišnjoj akciji Boranka. Time i on postaje jedan od poboritelja Dalmacije. Njegovim zasluženim odlaskom u mirovinu na dužnost novog regionalnog direktora stupa Abir Koubaa.

Ozbiljan gradski park, Strossmayerov perivoj, izviđači su na trenutak učinili igralištem. Svoje su pozitivne poruke međusobno razmijenili dobacujući se balonima, a prašina koju su pritom podigli nikoga nije zasmetala. Đardin su ispunili zvuci operete i izvedbi Jelene Buble Paškalin i mladima prihvatljivije glazbe Giulliana i grupe Osmi putnik. Time se Đardin pokazao izuzetnom lokacijom za organizaciju javnih događanja svih vrsta, pa tako i svečane večer u ambijentu, uz koju su se sudionici Konferencije opustili, neformalno razgovarali i družili do kasnih večernjih sati. Bila je ovo još jedna izuzetna i nezaboravna večer za koju su hrvatski izviđači dobili pohvale svojih gostiju, uostalom kao i za organizaciju cijele Konferencije.

Više fotografija možete pronaći na Flickr stranici Saveza.