U gradu Lepoglavi od 13. do 15. rujna održani su 17. Brđanski susreti Saveza izviđača Hrvatske, na kojima je sudjelovalo oko 170 izviđača iz cijele Hrvatske.

Susreti su otvoreni u subotu, 14. rujna, na svečanosti na kojoj su dobrodošlicu brojnim okupljenim izviđačima poželjeli domaćini susreta – Odred izviđača Lepoglava te čelni ljudi Varaždinske županije i Grada Lepoglave. U ime Grada Lepoglave prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač istaknuvši da je Lepoglava ponosna na rad Odreda izviđača te je pohvalio rad izviđača s djecom i mladima.

Prilikom otvorenja 17. Brđanskih susreta gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić potpisao je Sporazum o suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske čime je za Grad Lepoglavu započeo proces stjecanja statusa Grada prijatelja izviđača. Dopredsjednik Saveza Bojko Kukić pojasnio je da se navedeni status dodjeljuje gradovima koji daju podršku odredima izviđača koji djeluju na njihovu području.

Susrete je otvorio dožupan Varaždinske županije Robert Vugrin koji je izrazio zadovoljstvo što se Susreti događaju u lepoglavskom kraju uz poruku izviđačima da i nadalje rade na razvoju izviđačkog pokreta.

Otvorenju 17. Brđanskih susreta nazočio je i Jordan Barjaktarov direktor za organizacijski razvoj pri Europskom uredu Svjetske organizacije skautskog pokreta te načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško.

Nakon otvorenja sudionici su krenuli na edukativnu stazu na kojoj su se upoznali s tradicijskim obrtima i kulturnim znamenitostima Lepoglave, Bednje, Trakošćana, Višnjice, Donje Voće i Klenovnika. Uz gastroprezentaciju i zabavni program sudionici su se navečer družili u Višnjici.

Susreti su završeni u nedjelju u Trakošćanu uz izvedbu Bednjanske svadbe KUD-a „Josip Genc“. Zatvorila ih je predsjednica SIH-a Lidija Pozaić Frketić.

Organizatori Susreta – Odred izviđača Lepoglava – ovim putem zahvaljuju svim sponzorima, donatorima i ljudima dobre volje koji su pomogli u organizaciji i provedbi i na taj omogućili da izviđači iz našeg kraja odu s lijepim uspomenama.

Silvija Košćec