U četvrtak, 26. rujna 2019. u najvećem dalmatinskom rasadniku Piket u Zemuniku Donjem održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen skori početak nove sezone Boranke – najveće volonterske kampanje pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije te širenje akcija pošumljavanja i na Zadarsku županiju.

Konferenciju smo organizirali zajedno s glavnim partnerima na projektu Boranka, Hrvatskim šumama i Hrvatskom gorskom službom spašavanja. S obzirom da se Zadarska županija od ove godine aktivno uključila u projekt Boranka, posebni gosti konferencije bili su zadarski župan Božidar Longin i zamjenika župana Šime Vicković.

Konferenciju je u ime Saveza izviđača Hrvatske otvorio Dan Špicer, poslovni direktor Saveza i glavni koordinator kampanje Boranka. Špicer se zahvalio tisućama volontera koji su prošle godine sudjelovali u akcijama pošumljavanja u okolici Splita i Solina te najavio nove aktivnosti za ovu godinu.

U ime Hrvatskih šuma na konferenciji su govorili Igor Fazekaš, član Uprave Hrvatskih šuma i Krešimir Žagar, direktor sektora šumarstva Hrvatskih šuma.

Jana Mijailović iz HGSS-a, još jednog od partnera u kampanji, objasnila je ulogu HGSS-a u kampanji.

Kako se cijela kampanja Boranka financira najvećim dijelom sponzorstvima tvrtki i donacijama građana, na konferenciji su prisustvovali i predstavnici dva glavna sponzora kampanje – Raiffeisen banke i Sindikata Preporod.

U ime Raiffeisen banke prisustvovao je Ozren Tabaković, voditelj odnosa s javnošću. Raiffeisen banka, osim financijskog sponzorstva, organizirat će i dolazak nekoliko autobusa svojih zaposlenika koji će volonterski pomoći u pošumljavanju požarišta.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod najavio je sudjelovanje više od 300 učitelja i nastavnika, članova sindikata, koji će posaditi po jednu sadnicu za svakog od svojih članova, ukupno 9,000 sadnica za 9,000 članova, povodom 25 godina djelovanja sindikata Preporod.

„Akcija koju su pokrenuli oni koji itekako znaju živjeti s prirodom i koji prirodu vole i poštuju – izviđači, izuzetno je važna. Osobito jer će u nju biti uključeni učenici osnovnih škola koji će kroz razne edukativne radionice saznati puno o važnosti šuma, očuvanju i zaštiti prirode, o klimatskim promjenama te o prevenciji požara. Učenici će sudjelovati i u pošumljavanju, a svakako pozivam i sve građane da se uključe. Zadarska županija dat će maksimalnu potporu ovom projektu, za koji se nadam da će u godinama koje slijede postati tradicionalan“, istaknuo je zadarski župan Longin na samom kraju konferencije.

Nakon održavanja konferencije za medije organiziran je kratki obilazak rasadnika Piket, najvećeg Dalmatinskog rasadnika iz kojega će se dostavljati sve sadnice za kampanju Boranka.

Akcije pošumljavanja u sklopu ovogodišnje sezone kampanje Boranka odvijat će se u sljedećim terminima:

  • 5. i 6. listopada Split (Žrnovnica)
  • 12. i 13. listopada Solin (Kučine)
  • 26. i 27. listopada Split (Sitno Gornje)
  • 9. i 10. studenog Zadar (Kožino)

Zainteresirani za sudjelovanje mogu se javiti na info@boranka.hr.