Prva ovogodišnja vikend akcija u kampanji Boranka uspješno je privedena kraju. Šestotinjak volontera iz raznih dijelova Hrvatske dva dana je, u splitskom naselju Žrnovnica, marljivo sadilo novu šumu koja je u potpunosti izgorjela u velikom požaru 2017. godine. Zasađeno je više tisuća sadnica, a cilj je posaditi 40-ak tisuća sadnica i drugog sadnog materijala u žiru i sjemenu do kraja trajanja kampanje koja završava sredinom studenog.

U akciji je sudjelovao veliki broj izviđača, koji su i glavni organizatori kampanje Boranka. Tako su se ovaj vikend u Žrnovnici, uz domaćine iz Splita i Omiša, okupili izviđači iz Slavonije, Siska i Novske, kako bi zajedničkim snagama sudjelovali u obnovi prirode.

„Strašno je vidjeti sve ove požarom uništene površine. Sve su to nekada bile šume, a nama izviđačima, koji smo izuzetno vezani uz šumu i prirodu, još je teže gledati kad šuma nestane. Došlo nas je 20-ak iz Siska i osjećamo se odlično kad možemo pomoći u obnovi prirode. I onima najmlađima ovo je puno zanimljivije od igranja igrica jer se osjećaju korisno“ – izjavio je Josip Kolak, izviđački voditelj iz Siska.

Uz izviđače i ostale volontere i građane koji su se priključili akciji, u pošumljavanju su sudjelovali i zaposlenici tvrtki sponzora kampanje Boranka iz Raiffeisen banke i tvrtke L’Occitane. 50-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora Boranke, oba je dana sudjelovalo u akcijama sadnje. U pošumljavanju im se pridružio i predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria d.d., Michael Müller, koji je najavio dolazak njihovih volontera i na sve ostale akcije pošumljavanja.

Prije samog početka sadnje, volontere su educirali stručnjaci iz Hrvatskih šuma, koji su im objašnjavali tehniku sađenja i učili ih o vrstama koje se sade. Radi se o isključivo autohtonim vrstama, a na požarištima se sadi mješovita sastojina bjelogorice i crnogorice.

Za sigurnost sudionika brinuli su se volonteri Crvenog križa, vatrogasci iz JVP Split i DVD Solin osigurali su cisterne s vodom za piće i za zalijevanje sadnica, a opremu za sadnju dopremili su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite. Grad Split osigurao je autobuse za prijevoz volontera.

Organizatori iz Saveza izviđača Hrvatske izuzetno su zadovoljni prvom akcijom te su već u pripremama za naredne. Iduća akcija pošumljavanja organizirana je 12. i 13. listopada u Solinskom naselju Kučine, a očekuje se sudjelovanje oko 1000 volontera, od čega nekoliko stotina školaraca iz solinskih osnovnih škola. Dolazak na akciju pošumljavanja u subotu, 12.10. najavio je i veleposlanik Velike Britanije, Nj.E. g. Andrew Dalgleish, s cijelim timom suradnika iz veleposlanstva. Akcija u subotu i nedjelju traje od 10:00 do 16:00 sati, a mjesto okupljanja je kod Auto centra Teo u Kučinama u 10:00 sati.