Svečanim zatvaranjem sinoć je službeno završila europska skautska Akademija. „Look Wide“ bila je tema ove međunarodne aktivnosti održane od 2. do 7. studenog u Kranjskoj Gori u Sloveniji, koja je okupila oko 250 sudionika i predavača iz 43 zemlje Europe. Na ovom zanimljivom, nadahnjujućem i poučnom treningu Savez izviđača Hrvatske predstavljala je načelnica za informiranje Helen-Marie Kerovec.

Što je zapravo Akademija? Međunarodna aktivnost osmišljena kao kvalitetan trening vezan uz područja koja se smatraju prioritetnima u Europskim regijama WOSM-a i WAGGGS-a. Osim treninga, sudionici imaju priliku za umrežavanjem, traženjem partnera za međunarodne projekte, predstavljanjem svojih uspješnih aktivnosti i slično. Namijenjena je osobama koje su uključene u rad svojih saveza kao načelnici, članovi timova i raznih odbora. Na Akademiji svatko može pronaći nešto za sebe, odnosno birati teme za koje smatra da su relevantne za njegov rad u savezu ili pak za savez općenito. Prilika je to za učenje, otvaranje vidika, refleksiju, osvješćivanje vlastitih predrasuda i kočnica u radu koje si često sami namećemo.

Kao i svake godine teme su bile raznolike; od Strateškog planiranja, Kako ojačati imidž organizacije u državi, Rast organizacije, Održivi razvoj, Prevencija nasilja, Sigurnost na Internetu, Kvalitetna kontrola i evaluacija rada… Sve su radionice bile toliko zanimljive i dobro koncipirane da je većini bilo vrlo teško odlučiti što izabrati, a vrijeme je svakog dana proletjelo. Zbog velikog interesa sudionika za određene teme, usprkos početnom planu, neke su radionice održane više puta kako bi što veći broj prisutnih mogao za sebe dobiti ono što su osjećali da im je potrebno.

Svaku večer naši su domaćini organizirali iznimno zanimljiv kulturno-zabavni program. Najviše su nas se dojmili Potraga za blagom te malo izmijenjena verzija strateške igre „Setllers of Catan“ kroz koju smo upoznali povijest, kulturu, postignuća i ljepote Slovenije.

Već tradicionalno na ovakvim aktivnostima uvijek se održi i Međunarodna večer, tijekom koje sudionici predstavljaju svoje zemlje, kao i rad saveza iz kojih dolaze. Ponosno mogu reći da je Boranka plijenila puno pažnje. Mnogi su bili toliko oduševljeni idejom da su rekli kako će joj posvetiti jedan sastanak sa svojim izviđačima i objaviti njihove uratke u virtualnoj šumi na boranka.hr.

Osim Boranke, tijekom Akademije imala sam priliku ukratko predstaviti i projekt „Gradovi prijatelji izviđača“, za koji su sudionici također pokazali vrlo veliko zanimanje, kao i oduševljenje konceptom.

Usprkos poprilično napornom tempu ovog treninga i velikom umoru koji smo svi osjećali posljednja dva dana, zaključak svih sudionika bio je jednoglasan; Akademija bi trebala trajati duže.

Još jedno veliko hvala domaćinima, Zvezi tabornikov Slovenije i Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, što su omogućili da ovo bude jedno nezaboravno putovanje. Kao i svim voditeljima radionica koji su nas neizmjerno obogatili i osnažili tijekom ovih nekoliko dana.

I za kraj, moja poruka članovima svih timova i odbora u našem Savezu – PRIJAVITE SE SVOJIM VODITELJIMA VEĆ SAD ZA AKADEMIJU SLJEDEĆE GODINE! Ukoliko budete izabrani da nas predstavljate, garantiram vam da nećete požaliti. Kao netko tko je tijekom svoje izviđačke karijere sudjelovao na brojnim međunarodnim aktivnostima, mislim da slobodno mogu reći kako je ovo jedno od najboljih iskustava, koje nikad neću zaboraviti i koje bi svakako voljela jednom ponoviti.

Helen-Marie Kerovec,
načelnica za informiranje